Gemeente Schagen

De Wiel blauwalg vrij

De waarschuwing aan het adres van zwemmers in het water van De Wiel is met ingang van heden (woensdag 20 augustus 2008) ingetrokken. Controle heeft aangetoond dat er geen blauwalg meer aanwezig is in het water van De Wiel. De borden met het zwemverbod worden in de loop van vandaag door de gemeente weggehaald. Op de site van de provincie (zwemwatertelefoon) staat De Wiel echter nog wel vermeld als verboden zwemwater wegens blauwalg, want deze kan pas later in de week worden aangepast, zo laat de provincie weten.

De waterkwaliteit van De Wiel wordt bij aanhoudende warmte vrijwel dagelijks (visueel) gecontroleerd. Mocht er geconstateerd worden dat er op het oog sprake is van blauwalg dan geeft de gemeente dit door aan de provincie, die het water laat bemonsteren. Het resultaat van de meting wordt binnen enkele dagen aan de gemeente kenbaar gemaakt. Als uit de bemonstering blijkt dat het gaat om een werkelijke besmettingshaard dan laat de provincie borden met verboden te zwemmen plaatsen.

Het water van De Wiel wordt overigens regulier twee maal per maand gecontroleerd door de provincie. Op het moment heeft De Wiel het predicaat definitieve zwemplaats. Dit predicaat krijgt een zwemplaats na 2 jaar officiële bemonstering. U kunt ook op de website van de provincie De Wiel terugvinden.

Bij de zwemwatertelefoon van de provincie is De Wiel bekend als zwemplek. De resultaten van de bemonstering zijn bij de zwemwatertelefoon ook terug te vinden, zij het nu met enige vertraging.