Gemeente Schagen

Wijkpanels nieuw in de buurt

In de meeste wijken zijn er groepen actief die streven naar de verbetering van woon- en leefomstandigheden. In overleg met de Gemeente, Wooncompagnie en Politie is gevraagd om bestaande overlegvormen van deze drie organen samen te voegen tot zogenaamde wijkpanels. De reden is dat het moeilijk blijkt om bewoners voor langere tijd te interesseren voor hun eigen woon- en leefomgeving.

Bestaande overlegvormen zijn op het moment o.a.: de Projectgroep buurtbeheer Waldervaart, het overleg met de vereniging van huiseigenaren/bewonersplatform in Hoep-Noord en -Zuid en de Magnusbuurt en de Politie buurtpanels in Waldervaart, Muggenburg en Groeneweg. In het Centrum is men bezig een wijkpanel samen te stellen.

Met wijkpanels denkt de gemeente op een eigentijdse, flexibele en open wijze richting te geven aan het zelforganiserend vermogen van bewoners, met name waar het gaat om hun directe woon- en leefomgeving. Door het in leven roepen van de wijkpanels krijgen de bestaande vormen van bewonersparticipatie (bewoners denken en praten mee) vaak een vernieuwende impuls en kunnen ook nieuwe groepen burgers, zoals jongeren en allochtonen, meedoen aan het panel. Een wijkpanel bestaat dan uit bewoners van een zelfde straat en/of buurt met een zelfde doel voor ogen: ze voelen zich betrokken en willen zich inzetten voor de leefbaarheid in hun directe woon- en leefomgeving.

Uitgangspunten

In een wijkpanel is een brede vertegenwoordiging mensen opgenomen wat betreft leeftijd, afkomst (autochtoon en allochtoon) en sekse. Deze wijkbewoners denken, praten en werken mee aan zaken in de buurt die henzelf aangaan. Het moet een manier van samenwerken worden om ideeën af te geven aan Gemeente, Politie, de Wooncompagnie of andere instanties om uiteindelijk een bepaald doel te bereiken. Ervaringen van verschillende wijkpanels worden breed verspreid in de wijk. Andere bewoners kunnen hier mogelijk direct van profiteren of zich uitgenodigd voelen om in hun straat en /of buurt ook activiteiten te starten.

Status

Wijkpanels kunnen geheel zelfstandig opereren en stellen binnen zekere grenzen (gemeenschappelijk belang, geografische reikwijdte) hun eigen agenda samen. In de toekomst moeten wijkpanels aansluiting vinden bij bestaande grotere vormen van bewonersparticipatie, zoals bijvoorbeeld een wijkraad.

Mogelijke activiteiten


- Werken aan versterking van onderlinge samenhang bij een groot gevoel van

(sociale) onveiligheid.

- Pleiten voor ontwikkeling van groenvoorzieningen en speelterreinen.
- Stimuleren van laagdrempelige ontmoetingen.
- Het opzetten van een buurtvereniging.

Sommige signalen en/of problemen vragen om een directe aanpak/oplossing. Andere kunnen vastgelegd worden op een zogenaamd `panelformulier' en bijeen worden gebracht in de verschillende wijkpanels en indien wenselijk de wijkraad.

Ondersteuning

Bij het oprichten van een wijkpanel biedt de coördinator buurtbeheer, die als belangrijke taak bewonersondersteuning en participatie heeft, ondersteuning en deels begeleiding. Via de verschillende netwerken en overlegvormen waar hij aanzit, kan hij signalen uitwisselen om het buurtpanel te stimuleren en gaandeweg meer draagvlak geven. Hij kan tevens fungeren als intermediair tussen bewonersideeën en wensen in de wijk en de instellingen en beleidsafdelingen welke hierin een rol kunnen spelen.

Structuur
bijeenkomsten

Bij het oprichten van een wijkpanel worden gezamenlijke afspraken gemaakt over:


1. Samenstelling.

2. Het aantal en duur van de bijeenkomsten.
3. Spelregels voor het overleg: