Erasmus Universiteit Rotterdam

Mozaiek-toekenning voor Brian Balgobind (Erasmus MC)

De Surinaamse Brian Balgobind (Erasmus MC) heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO als enige allochtone promovendus van de Erasmus Universiteit een Mozaieksubsidie van 180.000 euro gekregen. Hij viel in de prijzen voor zijn onderzoeksvoorstel Niet alle kinderen met leukemie overleven het, waarop hij de komende vier jaar kan promoveren.

De overleving van kinderen met leukemie lijkt goed. Echter kinderen met een specifieke vorm van leukemie met een herschikking van het MLL-gen hebben het veel slechter, ondanks de vele chemotherapie. In dit onderzoek wordt gezocht naar specifieke genen, met het doel in de toekomst betere behandelingsstrategieën te ontwikkelen waardoor deze kinderen een betere overlevingskans krijgen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende aan 24 jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden een zogeheten Mozaïeksubsidie onder het motto Kleurrijk talent in de wetenschap. De wetenschappers in de dop kunnen met deze subsidie vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren. In november wordt een Mozaïekdag georganiseerd waar alle vijf de jaargangen bij aanwezig zullen zijn, in bijzijn van Minister Plasterk.

In totaal reageerden 111 studenten en afgestudeerden op een oproep voor onderzoeksideeën. De 43 beste kandidaten mochten bij NWO workshops volgen en hun onderzoeksideeën verder uitwerken. Ook moesten zij een presentatie van het onderzoek geven. De uitgewerkte aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in binnen- en buitenland en door een vakkundige selectiecommissie.

Van de 43 aanvragers krijgen 24 kandidaten een subsidie. Elke kandidaat ontvangt 180.000 euro voor een promotieonderzoek aan een universiteit. Het totaalbudget komt daarmee voor 2008 op iets meer dan vier miljoen euro. Dat bedrag wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW.