Gemeente Hoorn


Fietsbeleid Hoorn komt samen met inwoners tot stand

20 augustus 2008 - Hoorn werkt aan een nieuwe fietsnota die het fietsbeleid van de stad voor de komende vijf jaar vastlegt. De gemeente wil daarbij graag een compleet beeld krijgen van de knelpunten die in de huidige situatie aanwezig zijn in Hoorn. Om de knelpunten inzichtelijk te maken en ideeën voor oplossingen te krijgen, wordt de hulp van de inwoners van Hoorn ingeschakeld. Voor fietsers zijn er veel speciale voorzieningen in Hoorn, zoals fietspaden en fietsstroken, (bewaakte) fietsenstallingen en fietsbruggen. Gelet op de verwachting dat het autoverkeer in de komende jaren alleen maar toeneemt, wordt de fiets een steeds aantrekkelijker, alternatief vervoermiddel. Daarom is het belangrijk dat er fietsmaatregelen zijn die er voor zorgen dat de voorzieningen optimaal zijn om van Hoorn een aantrekkelijke fietsgemeente te maken. In 2002 heeft de fietsnota Veiliger Fietsen hier een eerste impuls aan gegeven.

Fietsend verder Het beleid dat uit die fietsnota voortvloeide, wordt voortgezet met een nieuwe nota, genaamd Fietsend Verder. Het doel van de fietsnota Fietsend Verder is richting geven aan het fietsbeleid van de gemeente voor de komende vijf jaar. Het plan bevat richtlijnen voor de uit te voeren maatregelen ter verbetering van het fietsnetwerk van Hoorn. Het uiteindelijke doel is bevordering van het fietsgebruik, dat moet leiden tot een vermindering van het gebruik van de auto in en rond de stad Hoorn. In de fietsnota Fietsend Verder komen de nieuwe accenten te liggen op het verbeteren van het comfort voor de fietser, ordelijke stallingsmogelijkheden bij winkelcentra en het terugdringen van fietsendiefstal.

Hulp van fietsers Om vorm te geven aan de nota wordt allereerst de huidige situatie in beeld gebracht. Hiervoor wordt de hulp van de inwoners ingeschakeld. Per wijk wordt een bijeenkomst georganiseerd waarbij inwoners van Hoorn, de fietsgebruikers, de knelpunten aan kunnen geven. Daarnaast worden zij ook gevraagd hun ideeën te geven over waar de hoofdfietsroutes moeten liggen. Twee wijken (Venenlaankwartier en Hoorn-Noord) hebben op eigen initiatief al plannen aangeleverd. Deze plannen worden ook meegenomen voor de nieuwe nota. Met behulp van de inbreng van de inwoners worden uiteindelijk concrete maatregelen voorgesteld in de fietsnota.

Workshops In september worden tijdens de vergaderingen van de wijkoverlegorganen workshops gegeven over fietsen in Hoorn. De workshops vinden plaats op de volgende data: Dinsdag 9 september Hoorn-Noord Woensdag 10 september Kersenboogerd Donderdag 11 september Risdam-Noord Woensdag 17 september Binnenstad Donderdag 18 september Venenlaankwartier Maandag 22 september Zwaag/Blokker Dinsdag 23 september Grote Waal Donderdag 25 september Risdam-Zuid Zie voor de aanvangstijd van een bijeenkomst en de locatie de evenementenkalender op de website van Hoorn, de agenda van de voorlichtingspagina Informatie gemeente Hoorn in het Westfries Weekblad of de informatie van de overleggen leefbaarheid. Vragen en opmerkingen over het onderwerp kan men ook kwijt op de website van Hoorn. Klik op het fietsje aan de rechterkant op de beginpagina waar meer informatie is te vinden en een mogelijkheid om een reactie te geven.

Vervolg Met behulp van onder andere de inbreng van de inwoners worden uiteindelijk concrete maatregelen voorgesteld in de nieuwe fietsnota. Streven is dat deze nota begin 2009 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.