Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

LNV ontraadt 'proeftoetsen' in gezelschapsdierenbranche

Nieuwsbericht | 20-08-2008

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ontraadt bedrijven die werkzaam zijn in de gezelschapsdierenbranche nu al 'proeftoetsen' te laten doen voor vrijwillige certificering. De proeftoetsen hebben geen zin omdat de voorwaarden voor een vrijwillig certificaat nog niet bekend zijn. Ook is nog niet bekend welke instellingen de certificaten mogen uitdelen. De vrijwillige certificering zal in 2009 worden ingevoerd.

De malafide honden- en kattenhandel en het gebrek aan kwaliteit bij sommige asiels en pensions wekken maatschappelijke verontwaardiging. Om de kwaliteit in de hele gezelschapsdierenbranche te verbeteren wil minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de hele sector vrijwillige certificering invoeren. Hiermee zal het welzijn van de dieren worden verbeterd. De nieuwe vorm van vrijwillige certificering zal in een Algemene Maatregel van Bestuur worden vastgelegd.

De normen waaraan een ondernemer (handelaar, importeur, fokker, pension- of asielhouder, trimmer en hondenuitlaatservice) moet voldoen om gecertificeerd te worden, wordt bepaald door een projectgroep. Deze projectgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Dierenbescherming, het Platform Verantwoord Huisdierbezit, DIBEVO (brancheorganisatie dierenspeciaalzaken), Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, de vereniging van fokkers en liefhebbers van katten, de Federatie Nederlandse kattenverenigingen en LNV. Het NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) is projectleider.

Of een ondernemer aan de normen voldoet, zal worden bepaald door certificerende instellingen (CI's). Voordat de deze instellingen kunnen gaan certificeren zullen zij eerst samen in een toetsingsgroep beoordelen of de normen die de projectgroep heeft gesteld wel toetsbaar zijn. De certificerende instellingen moeten namelijk hard kunnen maken dat een ondernemer voldoet aan de gestelde normen.

De toetsingscommissie zal in september opgericht worden. Dan ontstaat ook zicht op de potentiële CI's waar fokkers, handelaren en dergelijke zich kunnen laten certificeren. Er hebben inmiddels zes instellingen bij het NEN belangstelling getoond om in de toetsingscommissie aan de slag te gaan.

Zie ook


* Gezelschapsdieren