Gemeente Assen


Brede School in alle wijken

Assen, 20 augustus 2008

Als het aan de gemeente ligt hebben alle wijken in Assen volgend jaar een Brede School. Dit jaar wordt onderzocht hoe deze het beste gerealiseerd kunnen worden in het Centrum, Marsdijk, Noorderpark en de Lariks.

De Brede School bestaat sinds 2001 in Assen. Momenteel zijn er in de wijken Assen-Oost, Baggelhuizen, Kloosterveen, Peelo en Pittelo Brede Scholen. Vooral het uitgangspunt om de nadruk te leggen op samenwerking is waardevol gebleken bij de opzet van Brede Scholen. Op deze manier is het gelukt om in te spelen op de wensen en behoeften die er leven in bepaalde wijken. Ook krijgen de samenwerkingspartners hierdoor volop de mogelijkheid mee te denken aan de opzet van de Brede School in een wijk. Gezamenlijke huisvesting is aan de orde als dit de samenwerking versterkt. In Baggelhuizen is dat bijvoorbeeld het geval. Hier heeft het speciaal onderwijs een plek in de Brede School gekregen. Ook voor de nieuwe wijken wordt volgens deze uitgangspunten gewerkt. Verder start de gemeente Assen een onderzoek naar de haalbaarheid van het Brede Schoolconcept in het voortgezet onderwijs.

Met de Brede School wil de gemeente Assen zorgen voor omstandigheden waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het is daarvoor belangrijk dat de overgang van kinderopvang en peuterspeelzaal naar het onderwijs goed geregeld is. Dit geldt ook voor de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs. Via de naschoolse activiteiten kunnen kinderen kennismaken met sport en cultuur. Ook kunnen kinderen via deze activiteiten hun sociale vaardigheden ontwikkelen. Voor kinderen die zorg nodig hebben biedt de samenwerking in de school een breed scala aan mogelijkheden. Dat varieert van opvoedingsondersteuning tot toeleiding naar jeugdzorg. Door de centra voor Jeugd en Gezin te koppelen aan de Brede School wil de gemeente de zorg voor kinderen van 0-23 zo veel mogelijk bundelen.

De Brede School levert in de optiek van de gemeente een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van de wijken. Door de vele activiteiten die vanuit de Brede School georganiseerd worden ontmoeten ouders en kinderen elkaar. Behalve op ontmoeting zijn de activiteiten er ook op gericht om wijkbewoners te stimuleren zelf in de wijk actief te worden. De gemeente wil in overleg met de wijkorganisatie om te kijken welke rol zij kunnen spelen in de Brede Scholen.

In de Brede School werken onder andere de volgende organisaties samen. Basisschool, peuterspeelzaal, consultatiebureau, crèche, maatschappelijk werk, bibliotheek en sportorganisaties.