Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 20 augustus 2008

Kenmerk 144

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam en de provincie Noord- Holland

Metropoolregio Amsterdam krijgt internationale waardering

De Metropoolregio Amsterdam heeft de 2008 ISOCARP Award for Excellence gewonnen. De jury roemde vooral de samenwerking en het open proces dat heeft geleid tot de vorming van de Metropoolregio Amsterdam waarmee de voormalige Noordvleugel van de randstad wil uitgroeien tot een op Europese schaal concurrerende metropool. Daarnaast werden de langetermijnvisie en de aandacht voor duurzaamheid geroemd.

De Metropoolregio Amsterdam is een samenwerkingsverband van 27 gemeenten en de provincies Flevoland en Noord-Holland en strekt zich uit van Uitgeest tot het Gooi en van Zandvoort tot Almere. De Metropoolregio Amsterdam wil een op Europese schaal concurrerende metropool worden. Daarom is gezamenlijk nagedacht over wat er in de regio moet gebeuren om dat te bereiken. Het gaat hierbij om opgaven op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid, kwaliteit van het landschap, en duurzaamheid. Het proces waarin men naar een gedeeld beeld van de toekomst zocht, werd geleid door de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland in samenwerking met de bestuurders Duijvestein (Almere), Nieuwenburg (Haarlem), Bezuijen (Haarlemmermeer), Bliek (Flevoland), Van Poelgeest (Amsterdam) en Hooijmaijers (Noord-Holland).

Gedurende een half jaar werden experts en belanghebbenden gevraagd naar hun ideeën. Kinderen tekenden hun toekomstbeeld en buitenlandse `keurmeesters' gaven hun visie. Alle adviezen en meningen zijn verwerkt. Het resultaat is dat de bestuurlijke afspraken over de vorming van de Metropoolregio Amsterdam door alle deelnemende gemeenten en provincies zullen worden verwerkt in het eigen beleid.

Wethouder Van Poelgeest (Amsterdam) en gedeputeerde Hooijmaijers (Noord-Holland) zijn verheugd over de internationale erkenning: "Om op internationaal niveau mee te doen is het belangrijk om ontwikkelingen te bekijken op de schaal van de metropool. Toch is dat lang niet altijd vanzelfsprekend. Dat het ons allemaal gelukt is om hierin overeenstemming te vinden over onze gezamenlijke toekomst is een groot goed."

De 2008 ISOCARP Award for Excellence is een door vakgenoten wereldwijd erkende prijs en betekent internationale waardering voor de Metropoolregio Amsterdam. ISOCARP is in 1965 opgericht. Het is een internationale vakorganisatie van stedenbouwkundigen en planologen. ISOCARP houdt van 19 tot 23 september haar 44ste congres in Dalian (China). Daar wordt `Metropoolregio Amsterdam' door vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam (Dienst Ruimtelijke Ordening) en de provincie Noord-Holland gepresenteerd.

Op 8 november is de officiële prijsuitreiking in Sitges (Spanje). .

19 augustus 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 144 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Pb-144