Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Peters over de sluiting van winkels en instellingen door Israël op de Westelijke Jordaanoever

20-08-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters over de sluiting van winkels en instellingen door Israel op de Westelijke Jordaanoever. Deze vragen werden ingezonden op 22 juli 2008 met kenmerk 2070825900.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Peters (GroenLinks) over de sluiting van winkels en instellingen door Israel op de Westelijke Jordaanoever.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het artikel over de sluiting van liefdadigheidsinstellingen en winkels in Hebron? 1) Bent u op de hoogte van het Israëlische offensief om winkels en liefdadigheidsinstellingen als weeshuizen en gaarkeukens te sluiten, omdat deze ervan worden verdacht aan Hamas geaffilieerde organisaties te zijn? Wat is uw mening over dit Israëlische offensief?

Vraag 2
Deelt u de mening dat allereerst aangetoond had moeten worden dat de getroffen winkels en instellingen daadwerkelijk een veiligheidsrisico voor Isra ël zijn, dat de organisaties ten minste eerlijk gehoord hadden moeten worden en een eerlijk proces hadden moeten krijgen? Heeft u contact met de Israëlische autoriteiten over het Israëlische offensief? Zo neen, bent u voornemens hierover contact op te nemen?

Antwoord
Ik heb kennisgenomen van het artikel waaraan wordt gerefereerd. Met acties tegen organisaties die volgens Israël geaffilieerd zijn aan Hamas tracht Israël financieringsbronnen van deze terroristische organisatie aan te pakken. Met het oog op de veiligheid is het begrijpelijk dat Israël zich actief opstelt om de financiële stromen naar Hamas te beperken.

Ik ga er vanuit dat Israel goede redenen heeft gehad om over te gaan tot de genoemde sluitingen. De getroffen organisaties staat het vrij om de gang naar de rechter te maken. Ik zie dan ook geen aanleiding om hierover contact op te nemen met de Israëlische autoriteiten.

Vraag 3
Deelt u de mening dat de winkels en instellingen die gesloten worden een belangrijke functie hebben in de toch al zeer verarmde Westoever?

Vraag 4
Deelt u de mening dat Israel haar verplichtingen ten aanzien van de bevolking in bezet gebied, onder de Geneefse conventies, op deze manier verder schaadt?

Vraag 5
Deelt u de mening dat dit nieuwe Israëlische machtsvertoon de vredesbesprekingen verder bemoeilijkt en het wankele staakt-het-vuren met Hamas in Gaza onder druk zet?

Vraag 6
Bent u bereid de Kamer op de hoogte te houden van de ontwikkelingen aangaande het Israëlische offensief om Palestijnse winkels en instellingen te sluiten?

Antwoord
Op basis van het Vierde Verdrag van Genève is Israël bevoegd om maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn voor de eigen veiligheid. Dergelijke maatregelen mogen echter niet de bevoorrading van levensmiddelen en de levering van medische voorzieningen aan de bevolking van bezet gebied in gevaar brengen.

De sluiting van winkels en instellingen is schadelijk voor de economische en sociale situatie op de Westoever. Dit heeft een negatieve invloed op het investeringsklimaat en het schaadt de geloofwaardigheid van de Palestijnse Autoriteit onder de Palestijnse bevolking. Zoals tijdens de recente conferentie ten behoeve van de Palestijnse civiele veiligheidssector nog eens is benadrukt, is het voor de Palestijnse bevolking, de veiligheid van Israel en voor het vredesproces van groot belang dat de Palestijnse Autoriteit in staat is zelf de rechtsorde in de Palestijnse Gebieden te handhaven. Naast internationale steun voor de Palestijnse veiligheidssector is verbetering van de coördinatie op veiligheidsgebied tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit hiervoor cruciaal.

Ik ben niet van mening dat het bestand in en rond Gaza direct bedreigd wordt door de Israëlische acties op de Westelijke Jordaanoever waar in de vragen aan wordt gerefereerd. Voor het Gaza-bestand is het vooral van belang dat Palestijnse militanten hun aanvallen, onder meer op grensovergangen die worden gebruikt voor de aanvoer van humanitaire goederen en brandstof, staken.


1) Haaretz, "Barak outlaws 36 NGOs for Hamas fundraising", 7 juli 2008
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl