Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Burgemeester: `Uitwassen in prostitutiegebied voorkomen door integrale controles'

20 augustus 2008

Rode lijn

Burgemeester Piet Bruinooge heeft aan de gemeenteraad een voortgangsnotitie gestuurd waarin de (bestuurlijke) acties worden beschreven die in het afgelopen jaar zijn uitgevoerd in het prostitutiegebied van Alkmaar. Uit deze notitie blijkt o.a. dat het handhavingsconvenant Prostitutie is gesloten met politie, Openbaar Ministerie en GGD, dat bij het verlengen van de vergunningen de wet Bibob is toegepast en dat het aantal integrale controles is verhoogd naar zes per jaar. Daarnaast is de landelijke rapportage Schone Schijn meegezonden. Dit rapport beschrijft activiteiten van een criminele groep in de drie steden Amsterdam, Utrecht en Alkmaar, waarbij sprake is van gedwongen exploitatie van vrouwen in de raamprostitutie.

Burgemeester Bruinooge vindt dit onacceptabel: `Uitwassen moeten we bestrijden: ze beïnvloeden in negatieve zin het algemeen geaccepteerde beeld van de Achterdam. Daarom wil ik de consequente aanpak van de Prostitutieproblematiek - waarmee de gemeenteraad vorig jaar heeft ingestemd - onverkort voortzetten.'

In het rapport Schone Schijn wordt de schrijnende werkwijze beschreven van de daders van vrouwenhandel en gedwongen prostitutie die sinds 1998 actief waren in (in ieder geval) de raamprostitutiegebieden van Alkmaar, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlem. Onder valse voorwendsels lieten zij een grote groep Europese vrouwen overkomen naar Nederland waarna ze op verschillende wijzen werden ingelijfd door de groep: naast binding door liefdesrelaties ook door geweld en intimidatie. Uit politieonderzoek is gebleken dat meer dan honderd vrouwen in de verschillende steden op deze wijze werden gedwongen tot prostitutie waarbij ze door de daders zijn uitgebuit. Begin 2007 werden de eerste arrestaties verricht; daarna zijn de betrokken gemeenten en politiekorpsen door het onderzoeksteam op de hoogte gesteld van de activiteiten in de prostitutiewereld. De gemeenteraad van Alkmaar is kort en informeel in de zomer van 2007 geïnformeerd. In het rapport worden aanbevelingen gedaan om vrouwenhandel en gedwongen exploitatie van vrouwen in de prostitutie te voorkomen. `Een groot aantal maatregelen is opgenomen in het beleidsplan Prostitutieproblematiek Alkmaar en in het afgelopen jaar uitgevoerd. Om het prostitutiegebied Achterdam beheersbaar te houden wordt het vastgestelde beleid onverkort voortgezet', aldus burgemeester Bruinooge.

20 augustus 2008