Gemeente De Ronde Venen


Gemeente verzet zich tegen bedreiging woningbouwprogramma

De Ronde Venen gaat zich op alle mogelijke manieren verzetten tegen een mogelijk forse beperking van woningbouw in de gemeente. Dat heeft het college van B en W dinsdag 19 augustus besloten. Beperking van woningbouw betekent volgens het college dat allerlei doelstellingen gevaar lopen en dat de leefbaarheid in de gemeente wordt aangetast.

De mogelijke beperking van woningbouw is een gevolg van een dreigende andere toepassing van het zogenoemde `migratiesaldo nul-beleid' dan tot nu toe door de provincie Utrecht wordt gehanteerd. Het Rijk heeft in de Nota Ruimte (2004) vastgelegd dat gemeenten in het Groene Hart alleen mogen bouwen voor (de groei van) de eigen bevolking. De provincie heeft dit beleid tot nu toe altijd soepel toegepast door gemeenten toe te staan woningen te bouwen binnen de kernen.

Het Programmabureau Groene Hart heeft nu een aanzet geschreven tot een structuurvisie voor het Groene Hart. In deze aanzet, de Voorloper genoemd, staan de uitgangspunten voor de drie Groene Hart-provincies. Onder meer is opgenomen dat tussen 2004 en 2020 maximaal 35.700 woningen gebouwd mogen worden in het hele Groene Hart. Dit betekent een forse beperking van woningbouwmogelijkheden en is in strijd met het Streekplan Utrecht, dat bouwen binnen de kernen gewoon vrijgeeft. Het college van De Ronde Venen gaat daarom niet akkoord met de Voorloper en zal zich tegen uitvoering verzetten.

Als er niet gebouwd kan worden, komen vele beleidsdoelstellingen in gevaar. Zo wordt stads- en dorpsvernieuwing onmogelijk gemaakt, kunnen bedrijven die in woongebieden zijn gevestigd niet meer worden herplaatst, worden kansen om luchtkwaliteit te verbeteren en verkeerslawaai tegen te gaan gedwarsboomd. Loopt de ruimte-voor-ruimre-regeling gevaar en wordt de rechtszekerheid voor burgers sterk beperkt. Om dit alles tegen te gaan acht het college sterk verzet tegen een kwantitatieve toepassing van `migratiesaldo nul' noodzakelijk.

De gemeente gaat er vanuit dat het provinciaal beleid is vastgelegd in het Streekplan. En in het Streekplan is opgenomen dat bouwen in de steden en dorpen, binnen de zogenaamde rode contouren, is toegestaan. Dat is ook wat de gemeente zal gaan doen omdat vergroting van de leefbaarheid van de kernen alleen mogelijk is door woningen te bouwen. Daarnaast is het college van plan alle mogelijke wegen te bewandelen om een strikte toepassing van migratiesaldo nul te voorkomen.