Stichting Natuur en Milieu

Heertje op Lowlands

20 augustus 2008 - Tijdens popfestival Lowlands op 17 augustus hield de econoom Arnold Heertje een lezing over de economie van het geluk, of in Lowlands-termen: welvaart en de relatieve waarde van natuur en goede seks. Natuur en Milieu en de Koninklijke Akademie van Wetenschappen organiseerden dit college. Heertjes pleidooi voor immateriele waarden ging er bij de ruim 1500 bezoekers in als koek.

Ik mag toch hopen dat dit een besloten bijeenkomst is, en dat wat ik hier zeg onder ons blijft, zei econoom Arnold Heertje nadat hij fel had uitgehaald naar VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. Maar daar was de lezing van de emeritus hoogleraar economie te interessant voor. De opmerking dat Wientjes achteraf bezien in 1962 geheel ten onrechte een krappe voldoende haalde voor een tentamen economie, diende vooral om te illustreren dat in Nederland veel te kortzichtig wordt gedacht als het om economie gaat.

Het was nog vroeg, voor Lowlandsbegrippen. Rond het middaguur zat het merendeel van de festivalgangers nog op de camping of lag zelfs nog de roes uit te slapen van de vorige nacht. Bij de Echo-tent stond echter al een rij te wachten voor de lezing die Arnold Heertje zou gaan geven in het kader van Lowlands University. Een lezing die mede dankzij Stichting Natuur en Milieu gehouden kon worden. Ruim vijftienhonderd bezoekers hadden de moeite genomen om naar de econoom te komen luisteren. Waarom? Omdat je hier ten minste kunt zitten, antwoordde een jonge twintiger. Om daar meteen aan toe te voegen: en ik heb hem een keer op televisie gezien en dat vond ik wel interessant.

Vrolijke bijeenkomst
Heertje zelf leek ook wat verrast door de massale opkomst. Ondanks de somberheid, de recessie, de inflatie en de kredietcrisis is hier een vrolijke bijeenkomst. Met deze woorden omschreef hij op zijn eigen manier het Lowlands-gevoel. En daarmee vatte hij ook eigenlijk de kern van zijn betoog samen: de stand van de economie, de cijfers en de grafieken hebben ogenschijnlijk niets te maken met het geluk van mensen.

Voor mij is de kredietcrisis een geschenk uit de hemel, opende Heertje zijn college. God roept ons tot de orde. Het consumentenvertrouwen daalt, blijft dalen en kan wat mij betreft niet genoeg dalen. De zaal was muisstil: zat de oude econoom nu te raaskallen?

De eenzijdige nadruk op kwantitatieve economische groei zegt volgens Heertje namelijk niets over de kwaliteit van het leven. Die kwaliteit wordt maar ten dele bepaald door groeicijfers en de in Den Haag zo populaire koopkrachtplaatjes. Het is niet zo erg als voor grote groepen de koopkracht dit jaar gelijk blijft of daalt. Net zo belangrijk zijn zaken als genoeg open ruimte, natuur en een goede leefomgeving.

Geluk
De eenzijdige nadruk op kwantitatieve groei heeft economen en beleidsmakers blind gemaakt voor zaken die van elementair belang zijn voor het geluk van mensen, maar niet uit te drukken zijn in geld. De definitie van Economie, stelt Heertje, is de behoeftebevrediging van mensen daar waar dat betrekking heeft op schaarse goederen. En juist die schaarse goederen zijn lang niet allemaal te monetariseren. De kern van de economische wetenschap is niet alleen de marktwerking, benadrukte Heertje. Er gebeuren heel veel dingen buiten de markt om, die toch van wezenlijk belang zijn voor mensen. De luchtkwaliteit valt nu eenmaal niet via de markt te regelen. En dat heeft Bernard Wientjes van de werkgevers niet in de gaten wanneer hij zegt dat de milieubeweging het land uitgezet moet worden omdat ze de verbreding van de A4 vertragen.

Er staat een breed scala aan kwalitatieve vraagstukken op de agenda en de oplossing daarvan wordt bemoeilijkt door het streven naar ongebreidelde groei. Het economische systeem wordt nu beschouwd als een rechte lijn van productie naar consumptie. Maar economie is een reproductiesysteem, een kringloopproces. Hij greep daarbij terug naar de econoom David Ricardo, die in de negentiende eeuw stelde dat de prijs van arbeid gelijk is aan het welvaartsniveau dat een arbeider nodig heeft om zich voort te kunnen planten. Als het aan Heertje ligt, wordt het gehele economische systeem zo bekeken.

Idealistische levensgenieters
De twee vragen die daarbij van belang zijn: welke consumptiestromen zijn niet relevant voor de reproductie van het systeem en wat moet er in de organisatie van de productie gebeuren om het systeem reproduceerbaar te houden? Heertje vulde de antwoorden zelf deels in: milieuvriendelijkheid, verstandig energiegebruik, afvalreductie en een cradle-to-cradle benadering zijn delen van de oplossing. De kwantitatieve groei moet ondergeschikt gemaakt worden aan de kwaliteit van leven voor deze en toekomstige generaties.

Ondanks het publiek, dat in het beste geval slechts ten delen uit economen bestaan zal hebben, heeft Heertje in drie kwartier een redelijk diepgravende visie gegeven op de economie. Dat het publiek drie kwartier geboeid bleef luisteren kwam dan ook zeker door aansprekende presentatie van Heertje, waarbij regelmatig een sneer werd uitgedeeld naar politici of belangenbehartigers. Maar het was uiteindelijk vooral het inhoudelijke pleidooi voor de herwaardering van immateriële zaken en de kwaliteit van het leven, dat er bij de Lowlands-gangers in ging als koek. Lowlanders zijn toch bij uitstek idealistische levensgenieters. Een generatie van hedonisten, die zich wel degelijk interesseren in de wereld om hen heen. En de generatie die het straks voor het zeggen krijgt in Nederland. En dat had Heertje dondersgoed in de gaten.

Klik hier voor de Lowlands-site over Heertje

Publicatiedatum: 20-08-2008