Kennisnet


Aantrekkelijk onderwijs door nieuwe technieken en media! Persbericht, Amsterdam 20 augustus 2008
Waag Society en Kennisnet pleiten voor integratie van ICT in onderwijs op PICNIC YOUNG 2008.

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van computersimulaties en games in de klas een positief effect heeft op de leerprestaties. Door nieuwe media en creatieve technologie op te nemen in het lesprogramma leren leerlingen meer, sneller en met meer plezier.
Stichting Kennisnet en Creative Learning Lab van Waag Society onderstrepen de meerwaarde van ICT voor aantrekkelijk en inspirerend onderwijs en hebben daarom hun krachten gebundeld in een samenwerkingsverband. Het eerste resultaat van deze samenwerking is PICNIC YOUNG, een event over creatieve technologie in educatie met seminars voor experts en workshops voor groepen leerlingen (22 t/m 26 september 2008 in Amsterdam).

Voorbeelden en kennisuitwisseling
Jongeren steken veel energie in digitale media. Ze msn'en, sms'en en gamen, maken zelf media en plaatsen dit op Flickr en YouTube. Hun docenten kunnen deze fascinatie niet altijd plaatsen en het blijkt lastig deze te vertalen naar de onderwijspraktijk. Ontwikkelaars van educatieve software en docenten hebben behoefte aan goede voorbeelden en kennisuitwisseling. Jongeren ontbreekt het vaak aan een goed beeld van de arbeidsperspectieven en mogelijkheden die de creatieve cross media sector biedt.

Nieuwe media en onderwijs
Creative Learning Lab van Waag Society en Stichting Kennisnet vinden dat het onderwijs in Nederland de inzet van nieuwe media in het onderwijs zorgvuldig moet overwegen. Daarom organiseren we van maandag 22 september t/m vrijdag 26 september 2008 PICINIC YOUNG, speciaal voor de onderwijssector.
PICNIC YOUNG gaat over de toekomst van media, van technologie, van entertainment, kunst, wetenschap - waarin zowel de creatieve industrie, docenten en educatief medewerkers als leerlingen een plek krijgen.

Seminars en workshops
Het programma bestaat uit SPECIALS en LABS. PICNIC YOUNG SPECIALS zijn interactieve seminars met toonaangevende sprekers en Nederlandse praktijkvoorbeelden. De SPECIALS gaan in op de inzet van mobiele toepassingen en virtuele werelden in het onderwijs. Ze bieden inhoudelijke en educatieve context aan alle professionals die zich bezig houden met jongeren, nieuwe media en ICT. Ze worden georganiseerd in samenwerking met het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma. Naast internationale sprekers als Eic Klopfer en Josephine Dorado bieden de SPECIALS praktisch toepasbare praktijkvoorbeelden.
De PICNIC YOUNG LABS zijn doe-workshops voor klassen en hun docenten. In de LABS komen de jongeren van 14 t/m 18 jaar en vertegenwoordigers uit de cross media sector samen en inspireren elkaar. Jongeren gaan hierin bijvoorbeeld aan de slag met het bouwen van een interactieve installatie, het maken van een eigen journaal of het ontwerpen en bouwen van een game.

Voor inschrijven en meer informatie: www.picnicyoung.nl.