Gemeente Breda

Resultaat onderzoek: Nutsschool in Teteringen

Burgemeester en wethouders hebben, na zorgvuldig overleg met direct betrokkenen, de conclusies uit een onderzoek overgenomen waaruit blijkt dat Teteringen als locatie voor een nieuwe Nutsschool de meeste voordelen oplevert.

Als de raad deze mening deelt, kan de school werken aan de nieuwe husivesting.

Het is de bedoeling dat de Nutsschool in augustus 2009 van start gaat. Het ligt voor de hand dat de school dan een onderkomen vindt in de huidige hoofdlocatie van basisschool De Wegwijzer. In de toekomst vormt De Wegwijzer, samen met openbare basisschool De Springplank, multifunctionele accommodatie De Mandt.

De komst van een nieuwe school in Teteringen heeft tot gevolg dat de bestaande scholen aan minder groepen behoefte hebben. Daardoor passen zowel De Wegwijzer en De Springplank in hun geheel in de geplande ruimte van De Mandt. De realisatie van De Mandt is gepland eind 2010, begin 2011.

Drie varianten

De raadscommissie Onderwijs en Economie heeft in haar vergadering van april het college gevraagd drie varianten voor vestiging van de Nutsschool uit te werken, in Doornbos Linie, Geeren-Noord en Teteringen. De drie varianten zijn zorgvuldig getoetst aan diverse uitgangspunten, zoals leerlingenprognoses, gevolgen voor de omgeving en voor eventuele andere scholen in de buurt. Volgens het college is deTeteringse variant de beste optie.

Het college is tot deze keuze gekomen in nauw overleg met betrokken schoolbesturen en hecht ook in de toekomst aan een zorgvuldige communicatie met alle partijen over de gevolgen van de komst van de nieuwe school in Teteringen. Te denken valt aan stedenbouwkundige aspecten, maar ook aan verkeers- en vervoersmaatregelen die in het verschiet liggen.

Naar aanleiding van een aanvraag van de Stichting Nutsscholen Breda besloot de gemeenteraad op 15 mei 2008, na een uitspraak door de Raad van State van januari 2008, een nieuwe Nutsschool op te nemen in het plan van scholen. De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het plan op 6 juni goedgekeurd.

Bij de vaststelling van het plan van scholen is geen uitspraak gedaan over de locatie van de nieuwe Nutsschool. Het college heeft de mogelijkheid aangegrepen te onderzoeken wat de beste plaats zou zijn voor de stichting van de nieuwe school. Nu alle voor voor- en nadelen tegen elkaar zijn afgewogen, buigt de raadscommissie Onderwijs en Economie zich op 27 augustus over het voorstel voor Teteringen te kiezen.

Breda, 20 augustus 2008

Te downloaden:

* 080815 Notitie_2uitwerking_varianten_vestiging_Nutsschool.pdf