RVD/Kon.Huis nr. 180: Prins Maurits bij Tall Ships' Races 2008 in Den Helder

Zijne Hoogheid Prins Maurits woont woensdag 20 augustus, samen met zijn echtgenote Prinses Marilène, de officiële opening bij van de Tall Ships' Races. Prins Maurits is beschermheer van The Tall Ships' Races 2008 Den Helder. Den Helder is dit jaar finishhaven van deze door Sail Training International (STI) georganiseerde traditionele race, die elk jaar in wisselende Europese regio's wordt gehouden. Na de openingsceremonie vindt in aanwezigheid van de Prins en Prinses het Captain's Dinner plaats, waar naast genodigden zo'n 80 captain's van alle Tall Ships aan deelnemen.

Op zaterdag 23 augustus bezoekt Prins Maurits de slotdag van het sailevenement. 's Middags vindt de Parade of Sail plaats, waarbij Den Helder afscheid neemt van ieder Tall Ship door middel van een kanonschot dat wordt afgevuurd vanaf Fort Harssens. Prins Maurits zal de Parade of Sail vanaf het marineschip Hr. Ms. De Ruyter gadeslaan.

Aan de race nemen circa 75 zeilende opleidingsschepen mee, die varen in verschillende categorieën (A-D klasse). Aan boord van de vloot zeilen zo'n 2000 trainees mee, jongeren uit alle landen van Europa die hun vakantie combineren met sail training. De STI organiseert al sinds 1956 deze races. Hun doel is om jongeren vanuit de hele wereld bekend te maken met sailtraining. Belangrijk is dat 50% van de bemanning van een Tall Ship tussen de 16-26 jaar is, anders mag het schip niet deelnemen aan de race.

Noot aan redacties (