Mondriaanperceel in Lelystad

Agenda 20 aug 2008

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Landbouw hoeft niet per definitie grootschalig en rechtlijnig te zijn. PPO-onderzoekers hebben in het kader van stadslandbouw Almere (project Agromere) met stakeholders gefilosofeerd over de rol van landbouw in het toekomstige stedelijke landschap. Eén van de ideeën was om landbouw als betaalde stoffeerder van het landschap te laten optreden.

Het project De smaak van morgen is met dit idee aan de slag gegaan. De onderzoekers willen laten zien dat boeren, door meer variatie in het veld in te brengen, ons huidige cultuurlandschap een ander gezicht kunnen geven.

Met de huidige ontwikkeling op het gebied van GPS wordt het voor boeren mogelijk van die rechtlijnigheid af te stappen en meer variatie in het landschap aan te brengen. Met dit idee heeft PPO AGV in Lelystad een proefveld aangelegd op PPO prof. Broekemahoeve. Op het proefveld zijn een zevental gewassen ingezaaid die variëren in zaaitijdstip, (bloei)hoogte, kleur en tijdstip van bloei. De ingezaaide blokken variëren in vorm en in grootte (van 0,3 tot 0,5 ha). Zoân indeling vraagt uiteraard meer arbeid dan een gangbaar (proef)veld, maar door de GPS-techniek moet het inzaaien, bijhouden en oogsten ook in de toekomst voor de praktijk teelttechnisch haalbaar worden. Nog ver weg staat een vergoeding voor deze vorm van aankleding van het landschap.

Vanuit de lucht maar ook met beide benen op de grond is het effect duidelijk te zien. Qua vlakverdeling en afwisseling in kleur doet het proefveld denken aan de abstracte schilderijen van Mondriaan, vandaar dat het proefveld ook wel het Mondriaanperceel wordt genoemd. Helaas ontnemen de werkzaamheden aan de spoorlijn naar Lelystad het zicht op het proefveld vanaf de weg gedeeltelijk, maar op de foto is het Mondriaaneffect duidelijk zichtbaar.

---

Bron: www.syscope.nl

Contact
Jan Eelco Jansma
Onderzoeker PPO
janeelco.jansma@wur.nl