Woonbond


20-08-2008

Taboe op aftrek hypotheekrente wijkt

Het kabinet heeft recentelijk gereageerd op het advies van de Vrom-Raad over de woningmarkt (uit oktober 2007). Die reactie stemt de Woonbond vrolijk. Het kabinet stelt namelijk niet langer meer dat ze geen wijzigingen wil voorbereiden of onderzoeken voor de periode erna, waarmee de huidige kabinetsperiode wordt bedoeld. Dat stond nog wel zo in het regeerakkoord. Het kabinet is dus niet langer principieel tegen een discussie over de hypotheekrenteaftrek. Wel houdt het er nog steeds aan vast dat er deze kabinetsperiode niets mag worden gewijzigd in de fiscale behandeling van de eigen woning. De Woonbond hoopt dat het kabinet nu ook de volgende stap zet en in de tweede helft van de huidige regeerperiode serieus oplossingen gaat zoeken voor de vastzittende woningmarkt. In de volgende regeerperiode kunnen die dan direct worden doorgevoerd. Een slim kabinet is op de toekomst voorbereid. Jan Laurier (voorzitter Woonbond ) en Ronald Paping (directeur Woonbond) kregen van het Finacieele Dagblad de ruimte hun mening in deze toe te lichten. Hun bijdrage werd 19 augustus gepubliceerd.

Na bovenstaande conclusies te hebben getrokken gaven de auteurs aan dat de Vrom-raad in haar advies Tijd voor keuzes haarfijn uitlegt wat er schort aan de huidige woningmarkt. "Het belangrijkste probleem is volgens de raad de forse fiscale subsidiëring van het eigen woningbezit door de hypotheekrenteaftrek. Dit leidt tot een grote vraag naar woningen en, mede door een beperkte aanbodaanpassing en hogere grondprijzen, tot zeer hoge koopprijzen. Die blijven in Nederland zelfs stijgen, ondanks de huidige kredietcrisis en de stijgende rente. De belangrijkste conclusie van de raad is dat het systeem van hypotheekrenteaftrek niet effectief en niet rechtvaardig is. De hoge koopprijzen leiden ertoe dat koopwoningen voor veel (koop)starters onbereikbaar zijn geworden. En de subsidie op eigen woningen betekent dat rijke Nederlanders het meeste profiteren."

Vervolgens schrijven zij: "Tijd dus om de woningmarkt te hervormen, waarbij de Woonbond ervan uitgaat dat iedereen moet kunnen kiezen tussen kopen, huren of een tussenvorm daarvan. Dat er geen redenen zijn om de ene vorm van wonen te bevoordelen boven de andere, en ook dat wonen betaalbaar moet blijven, zeker voor mensen met een bescheiden inkomen. Feit is dan, dat als je deze beide uitgangspunten wilt verwezenlijken, niet ontkomt aan het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek.
De eigen woning hoort fiscaal gewoon thuis in Box 3. Dat houdt in dat de hypotheekrenteaftrek, het eigen-woningforfait en de overdrachtsbelasting worden afgeschaft; en dat de overwaarde van de woning fiscaal wordt belast met de vermogensrendementsheffing. Radicale maatregelen, maar wel het startpunt voor een goed werkende woningmarkt met een minder opgestuwd prijsniveau. Voor lagere inkomens moet wonen betaalbaar worden door de invoering van een eigendomsneutrale woontoeslag, afhankelijk van het inkomen, de huishoudenssamenstelling en de woonlasten. Als tegelijkertijd het betaalbare woningaanbod wordt vergroot door een grotere nieuwbouwproductie, krijgen we eindelijk een meer ontspannen woningmarkt."