Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Van Gennip en Ferrier over de moord op een VN-gezant in Somalië (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2008/08/Beantwoording-vragen-van-de-leden-Van-Gennip-en-Fe.html) 20-08-2008 |

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip en Ferrier over de moord op een VN-gezant in Somalië. Deze vragen werden ingezonden op 10 juli 2008 met kenmerk 2070824940.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken, en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Van Gennip en Ferrier (beiden CDA) over de moord op een
VN-gezant in Somalië

Vraag 1
Kent u het bericht 'VN-topman Mogadishu doodgeschoten'? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Verbindt de VN consequenties aan deze moord? Zo ja, welke? Heeft dit gevolgen voor de aanwezigheid van de VN in Somalië? Is de beveiliging van andere VN-functionarissen in Somalië opgevoerd?

Antwoord
Verschillende organisaties van de Verenigde Naties, zoals UNDP, brengen op dit moment de mogelijke consequenties van de moord op het hoofd van UNDP in Somalië, Osman Ali Ahmed, voor hun operaties in Somalië in kaart. Gezien de verslechterende veiligheidssituatie heeft UNDP besloten ook haar lokale personeel uit Mogadishu terug te trekken. In Mogadishu en Baidoa zijn alle VN-activiteiten, met uitzondering van humanitaire activiteiten, opgeschort. In de komende periode zal bekend worden gemaakt welke eventuele additionele veiligheidsmaatregelen zullen worden getroffen en wat de effecten hiervan zullen zijn op de implementatie van programma's. Er wordt ook gezocht naar andere mogelijkheden voor de uitvoering van programma's.

Vraag 3
Welke gevolgen heeft deze moord voor de activiteiten van het Wereldvoed selprogramma (WFP) en daarmee voor de Somalische bevolking? Op welke manier kan Nederland, bij voorkeur in EU- of VN-verband, de gevolgen voor het WFP ondervangen?

Antwoord
De moord op de UNDP-vertegenwoordiger in Mogadishu heeft geen directe impact op de activiteiten, zoals voedseldistributie, van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in Somalië. De distributie in Zuid-Centraal Somalië blijft plaatsvinden via drie lokale kantoren (te Wajid, Buale en Merka) in samenwerking met lokale partners. In deze drie kantoren is zowel de internationale als nationale staf aanwezig en hierin komt door de moord op Osman Ali Ahmed geen verandering. Nederland, evenals andere lidstaten, zal in de Boards van de betrokken VN-organisaties aandacht blijven vragen voor de veiligheid van VN-personeel.

Vraag 4
Op welke wijze wordt deze moord ter sprake gebracht bij de gesprekken met de premier van de Somalische overgangsregering, die deze week worden gehouden?

Antwoord
De moord op Osman Ali Ahmed is aan de orde gekomen tijdens het gesprek dat de minister voor Ontwikkelingssamenwerking voerde met de premier van de Somalische overgangsregering (TFG) op 10 juli jl. De minister voor Ontwikkelingssamenwerking sprak zijn ontsteltenis hierover uit en plaatste de moord op Osman Ali Ahmed in het bredere kader van de veiligheid van humanitaire hulpverleners in Somalië. De minister voor Ontwikkelingssamenwerking benadrukte het belang van een veilige werkomgeving voor hulpverleners en drong er bij de premier van de TFG op aan alles te doen wat binnen haar mogelijkheden lag om dat te bewerkstelligen. De premier van de TFG gaf aan dat dit voor hem ook een groot punt van zorg is en zegde toe te doen wat binnen de mogelijkheden van de TFG ligt.

Vraag 5
Hoe spreekt de VN Somalië, de Afrikaanse Unie en de buurlanden aan op hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de humanitaire situatie in Somalië?

Antwoord
De Verenigde Naties zijn de laatste jaren zeer actief om de situatie in Somalië te verbeteren, zowel op politiek, humanitaire als ontwikkelingsgebied. Er is regelmatig contact tussen de Speciale Gezant van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties voor Somalië en de TFG over de veiligheids- en humanitaire situatie in Somalië.

De Afrikaanse Unie (AU) is ook betrokken bij de ontwikkelingen in Somalië. In een recente persverklaring gaf de AU aan dat zij de moord op de het hoofd van UNDP veroordeelt. De AU riep tevens alle Somalische actoren op om zich in te zetten voor vrede en verzoening en te stoppen met ondermijnende activiteiten. Verder draagt de AU via AMISOM concreet bij aan pogingen om stabiliteit in Somalië te vergroten.


1) www.telegraaf.nl (http://nl.sitestat.com/minbuza/minbuza/s?www.telegraaf.nl&ns_type=clickout&ns_url=http://www.telegraaf.nl/), 7 juli 2008


---