Provincie Limburg

Persberichten

Innovatiesubsidie voor Van Houtum Papier Swalmen Provincie en Liof reiken innovatiecheque uit

Gedeputeerde Herman Vrehen en Jerôme Verhagen, directeur van LIOF hebben een innovatiecheque van 197.000,- uitgereikt aan Van Houtum Papier Swalmen. Van Houtum gaat deze subsidie gebruiken voor de ontwikkeling van de productie van volledig groen hygiënisch papier. De subsidie komt uit het Operationeel Programma Zuid-Nederland, een nieuw subsidiefonds voor innovatieve projecten voor Limburgse MKB-bedrijven.

Van Houtum wil gaan produceren volgens het cradle-to-cradle principe. Volgend jaar moeten toiletpapier, papieren handdoekjes, dispensers en poetsdoeken van de band rollen die voor honderd procent afbreekbaar zijn, volledig gemaakt van gebruikt papier en met een minimaal gebruik van water en energie. Om groen te produceren moet het productieproces ingrijpend worden aangepast. Een deel van de kosten die hiermee gemoeid zijn wordt gesubsidieerd uit het Operationeel Programma Zuid-Nederland, een innovatiefonds van 192 miljoen van de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken, de provincies Brabant en Limburg, ontwikkelingsmaatschappijen BOM en LIOF.

Gedeputeerde Herman Vrehen van de Provincie Limburg: Dit project dat uit het bedrijfsleven zelf komt, bewijst dat cradle-to-cradle een economisch concept is met een duurzaam karakter. Het past prima in onze programmas Innoveren in Limburg en Bereikbaar en duurzaam Limburg.
Cradle-to-cradle is veel meer dan een schone theorie en zeker geen hype, zegt directeur Henk van Houtum. Het is een levenshouding die aan de wieg staat van compleet nieuwe industrieën. Omschakeling naar volledige groene productie kan de eerste jaren kostenverhogend werken. Op de langere termijn zal het echter ook bedrijfseconomisch goed uitpakken. Overheden gaan in 2010 volledig over op het gebruik van duurzaam geproduceerde artikelen. Ondernemingen willen geassocieerd worden met een maatschappelijk verantwoord imago. De interesse voor groen washroompaper is groot. We hebben al ministeries hier gehad en een bedrijf als KLM/Air France.

20-8-2008 15:47