Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 20 augustus 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGW 2008/1305 - Onderwerp
Hondsbossche en Pettemerzeewering

Geachte voorzitter,

Op 6 december 2007 is tijdens de begrotingsbehandeling voor 2008 door uw Kamer gesproken over de Hondsbossche en Pettemer zeewering. De heer Koppejan heeft mij gevraagd "mijn visie te geven op de maatregelen die tot 2010 worden genomen, in 2010 zal de zwakke schakel versterkt worden, om het overslagrisico terug te brengen tot aanvaardbare normen". Specifiek ging het hierbij om zandsuppletie als maatregel om de golfoverslag te verminderen. Ik heb toen aangegeven in 2008 terug te komen op deze vraag.

In de periode tot en met juli 2008 heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Provincie Noord Holland over de veiligheidssituatie bij Hondsbossche en Pettemerzeewering. Deze zeewering voldoet namelijk niet aan de wettelijke norm voor golfoverslag en staat daarom op het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) om in 2010 verbeterd te worden. In de gesprekken heeft de provincie aangegeven voorstander te zijn van het nemen van een tijdelijke "no regret" maatregel in de periode tot 2010. Er is gezamenlijk verkend hoe een dergelijke tijdelijke maatregel eruit kan zien, hoe effectief die is en op welke termijn die kan worden uitgevoerd. Het resultaat van het gevoerde overleg is een gedragen beeld hoe beide partijen tegen de situatie rond de Hondsbossche en Pettemer zeewering aankijken en hoe hiermee zal worden omgegaan.

Betrokken partijen vinden dat de Hondsbossche en Pettemer zeewering zo snel als mogelijk is weer aan de wettelijke norm moet voldoen. De structurele verbeteringswerken zijn daarbij leidend. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is, onder regie van de Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGW 2008/1305

provincie, bezig met het opstellen van een verbeteringsplan. Het hoogheemraadschap onderzoekt vier varianten om de Hondsbossche en Pettemer zeewering te verbeteren. Dit zijn 1) het zeewaarts versterken door het aanbrengen van zand voor de dijk, 2) het versterken van het binnentalud in combinatie met maatregelen op de kruin en/of het verruwen van het buitentalud, 3) een combinatie van beperkte kruinverhoging en versteviging van het buitentalud en 4) het versterken van de dijk door alleen een kruinverhoging. Begin 2009 zal een besluit over de verbeteringsvariant worden genomen.

Indien gekozen wordt voor een zandige verbeteringsmaatregel zal getracht worden om in 2009 versneld een eerste suppletie uit te voeren voor de Hondsbossche en Pettemer zeewering, die de veiligheidsituatie verbetert en die tegelijkertijd ook past binnen die zandige verbeteringsmaatregel. De kosten van deze suppletie kunnen dan betaald worden uit het budget van 740 mln. dat gereserveerd is voor de versterking van de zwakke schakels.

Het initiatief voor het maken van dit suppletievoorstel en het in gang zetten van de benodigde wettelijke procedures ligt bij Provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Daarbij kan een beroep gedaan worden op de kennis van Rijkswaterstaat. Voor de realisatie van de suppletie kan beroep worden gedaan op de uitvoeringservaring van Rijkswaterstaat.

De zandsuppletie die in het kader van kustlijnzorg in 2008 zal plaatsvinden voor de Hondsbossche en Pettemer zeewering zal worden uitgevoerd zoals is voorgenomen en aangekondigd in de staatscourant van 25 januari 2008. Deze suppletie heeft als doel het op peil houden van de zandvoorraden van het kustfundament en zal als onderwater- suppletie worden uitgevoerd. Dit zand zal dus niet ingezet worden als maatregel tegen het overslagrisico. Deze suppletie staat dus los van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, maar draagt net als maatregelen uit dit programma wel bij aan de veiligheid tegen overstromen.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

---