Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Feestelijke start kadeverbetering Hollandse Kade in Woerdense Verlaat

20 augustus 2008 - Met het onthullen van een projectdoek en het storten van grond hebben mevrouw Lenie Dwarshuis, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en Patrick Poelmann, dijkgraaf van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het startsein gegeven voor de verbetering van de Hollandse Kade te Woerdense Verlaat. De handeling op 19 augustus maakte onderdeel uit van een werkbezoek dat gedeputeerde Dwarshuis bracht aan De Stichtse Rijnlanden.

De kadeverbetering is een gezamenlijk project van provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Natuurmonumenten en gemeente Nieuwkoop.
De Hollandse Kade vormt de grens tussen de natuurgebieden de Nieuwkoopse Plassen en De Haak en dient als waterkering. De Hollandse Kade ligt op dit moment te laag. Daarom is het noodzakelijk de kade opnieuw op het vereiste niveau te brengen.

Uitvoering in fasen

De uitvoering van de werkzaamheden gebeurt gefaseerd. Voor de uitvoering van het eerste gedeelte van de kadeverbetering, aansluitend aan de Bosweg tot aan de tweede bocht wordt, een geheel nieuwe kade aan de binnenzijde van de weg aangelegd. Hiervoor is de bestaande bermsloot langs de weg gedempt. De grond die daarvoor is gebruikt is vrijgekomen bij de herinrichting en ontmanteling van het baggerdepot en de kades op het terrein van Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten is als beheerder van het natuurgebied De Haak nauw betrokken bij de plannen, om het behoud van de beschermde flora en fauna te waarborgen. Aan de binnenzijde van de kade komen beschermde en zeer zeldzame plantensoorten voor. Met de kadeverbetering zal een recreatief fietspad worden aangelegd. De Hollandse Kade wordt voor het doorgaande autoverkeer aan het begin en eind van het fietspadgedeelte afgesloten. De werkzaamheden zijn naar verwachting medio 2010 afgerond. Na afronding van de werkzaamheden draagt de provincie Zuid-Holland de kade over aan het waterschap. De weg/fietspad blijft in beheer bij de gemeente.