Gemeente Coevorden

Raad van State vernietigt besluit over bebouwing op de Markt en over realisatie ondergrondse parkeergarage

De Raad van State heeft het besluit van het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe met betrekking tot de beoogde bebouwing op het oostelijke deel van de Markt in Coevorden en de realisatie van een ondergrondse parkeergarage onder het oostelijke deel van de Markt vernietigd. De Raad kan zich vinden in bebouwing op de Markt, maar omdat de bebouwing volgens de Raad onlosmakelijk is verbonden met de ondergrondse parkeergarage, is de goedkeuring van het college van Gedeputeerde Staten over deze plandelen toch vernietigd.

De Raad vindt dat er bij de plannen voor bebouwing op de markt in voldoende mate rekening is gehouden met de cultuurhistorische kenmerken van Coevorden. Ook wordt bebouwing op de Markt niet in strijd geacht met een goede ruimtelijke ordening. Tegelijk legt de Raad een koppeling tussen de bebouwing op de Markt en de ondergrondse parkeergarage. Er is volgens de Raad onvoldoende duidelijk gemaakt of archeologische waarden de bouw van een parkeergarage in de weg zullen staan en in relatie daarmee is niet overwogen of er voldoende parkeerplaatsen in het centrum van Coevorden overblijven.

De gemeente Coevorden gaat op korte termijn in overleg met de provincie om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Gedacht kan worden aan nader archeologisch onderzoek. Bebouwing van de Markt en de bouw van een ondergrondse parkeergarage lijken vooralsnog niet uitgesloten.