Politie Brabant-Noord

Snelkrakers aangehouden

Regio/ Cuijk, 20-08-2008

De recherche in het Land van Cuijk heeft in totaal 22 bedrijfsinbraken en autodiefstallen opgelost met de aanhouding van drie Eindhovenaren (19, 21 en 22 jaar).

Het trio werd op 22 juli op heterdaad betrapt bij een bedrijfsinbraak in Best. Daar werden zij ook aangehouden. De mannen zijn op 6 augustus voor de raadkamer van de rechtbank 's-Hertogenbosch verschenen. Die heeft besloten dat de mannen 90 dagen in voorlopige hechtenis blijven.

Onderzoek

Begin juli is het rechercheteam een onderzoek gestart naar de snelinbraken. Dat leidde al snel naar de Eindhovenaren. De twee hoofdverdachten zijn de 21 en 22-jarige man zij zouden de inbraken hebben gepleegd. De 19-jarige zou zijdelings bij de inbraken betrokken zijn geweest.

Inbraken

De mannen worden verdacht van 22 misdrijven, gepleegd tussen medio juni en 22 juli (toen ze op heterdaad betrapt werden in Best). De snelkraken werden 's nachts gepleegd als er geen personen aanwezig waren in de panden. Winkels en tankstations waren het doelwit. Met een snelle auto reden zij naar een locatie. Daar braken ze in en namen in korte tijd zoveel mogelijk goederen mee. Daarna reden ze met hoge snelheid weg. Ze hadden het vooral gemunt op sigaretten, kleding en elektronica.

Overzicht

De 22 misdrijven waarvan de Eindhovenaren worden verdacht zijn tussen medio juni en 22 juli gepleegd in:

4x autodiefstal: IJsselstein (bij Utrecht), Vlijmen, 2x Eindhoven

18x bedrijfsinbraken (waaronder 3 pogingen): Son, Heusden, Boxmeer, Heesch (2x dezelfde zaak), Veghel, Goirle, Oudenbosch, Bladel, 2x Horst, Stein, Mill, Beek en Donk, Best, Grave, Asten, Eindhoven

Waarde

De totale waarde van de buitgemaakte goederen wordt geschat op 200.000 euro (inkoopwaarde). Wat het totale bedrag is van de schade die de daders hebben toegebracht aan de winkels tijdens de snelkraken, is nog niet bekend.

Bij huiszoekingen is kleding gevonden die gestolen was uit een winkel in Heusden. De overige gestolen goederen zijn niet teruggevonden. Momenteel wordt door de politie een rapportage wederrechtelijk verkregen voordeel opgemaakt, ter ontneming van het voordeel van de verdachten.

Reacties

De politie heeft inmiddels alle benadeelden in kennis gesteld. Zij waren blij om te horen dat er verdachten gepakt zijn. De winkeliers vonden het ook erg fijn voor hun personeel, dat vaak toch onder de inbraken geleden heeft.