GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

20 augustus 2008

GAIA-rapport over 15 Belgische dierentuinen en de naleving van de wet: Alleen Wildpark Saint-Hubert leeft de wet volledig na inzake dierenwelzijn,
maar geen enkele voldoet volledig

"Slechtste zoo's Aviflora, Familiepark Harry Malter en Mont Mosan moeten dicht; ondermaatse Olmense Zoo gedeeltelijk, andere moeten dringend aanpassingen doorvoeren"

Tussen maart 2007 en december 2007 en tussen maart 2008 en juni 2008 bezocht GAIA 15 dierentuinen, de meeste 2 keer. De dierenrechtenorganisatie ging na in welke mate deze dierentuinen de Belgische dierentuinenwetgeving (KB van 1998, MB van 1999, 2000 en 2004) naleven, en bundelde haar bevindingen in een rapport. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zette vandaag de belangrijkste conclusies van het onderzoek op een rij tijdens een persconferentie in Brussel en noemde de huidige toestand "niet bepaald bevredigend".

Geen enkele bezochte dierentuin voldoet volledig aan alle wettelijke minimumvereisten op het gebied van het dierenwelzijn (dierenverblijven, hygiëne, voeding, veiligheid), de veiligheid voor de bezoekers en de educatieve verplichtingen. Alleen Wildpark Saint-Hubert leeft de wet volledig na inzake dierenwelzijn.

De slechtste dierentuinen met stip zijn Aviflora in Ingelmunster, Familiepark Harry Malter in Heusden en Mont Mosan in Huy. Voor GAIA moeten deze "zootjes ongeregeld" dicht.

Ook de Olmense Zoo scoort ondermaats. GAIA roept minister voor Dierenwelzijn Onkelinx op om deze dierentuin gedeeltelijk te sluiten. GAIA wil ook dat de minister, aan wie het rapport wordt overgemaakt, alle door GAIA bezochte dierentuinen voor eind 2008 aan een grondige inspectie onderwerpt en strenge maatregelen treft.

GAIA heeft ook grote bedenkingen bij het erkenningsbeleid van de overheid. Van de negen bezochte dierentuinen die een volwaardige, definitieve erkenning kregen, zijn er slechts drie vrijwel in orde: Bellewaerde in Ieper, Wildpark Han in Han-sur-Lesse en Wildpark Saint-Hubert. Onbegrijpelijk is dat ook Mont Mosan een definitieve erkenning kreeg. De andere, waaronder Aviflora, Malter, de Olmense Zoo en de Zoo van Antwerpen, kregen ambtshalve een voorlopige erkenning, maar voldoen niet aan de wet. Ze moesten binnen het jaar volledig in regel zijn, Aviflora ten laatste eind april.

GAIA deelde de dierentuinen onder in zes kwaliteitscategoriëen (O = overtredingen tijdens laatste bezoek in 2008; VE = voorlopig erkend; DE = definitief erkend)

Slecht: Aviflora, 47 O (VE) - Familiepark Harry Malter, 40 O (VE) - Mont Mosan, 27 O (DE)
Ondermaats: Olmense Zoo, 55 O (VE)
Onvoldoende: La Crête des Cerfs, 28 O (DE) - Le Monde Sauvage, 22 O (VE)
Onvoldoende tot middelmatig: Zoo van Antwerpen, 38 O (VE) - Boudewijnpark, 10 O (DE) - Wildpark La Roche, 8 O (DE) - Wildpark La Reid, 9 O (DE)
Middelmatig: Park Paradisio, 33 O (DE) - Dierenpark Planckendael, 27 O (VE)
Vrijwel in orde: Bellewaerde, 4 O (DE) - Wildpark Han, 3 O (DE) - Wildpark Saint-Hubert, 2 O (DE)

In vergelijking met 2003 toen GAIA er een waslijst overtredingen vaststelde, is de situatie er op vooruit gegaan in Bellewaerde, Saint-Hubert, Han, Zoo van Antwerpen en Boudewijnpark, maar deze laatste twee vertonen toch nog veel, ook ernstige, tekortkomingen (o.a. educatief). Crête des Cerfs en Le Monde Sauvage maken wat vooruitgang, maar er blijven ernstige tekortkomingen en zorgwekkende probleemsituaties. Mont Mosan, La Reid en La Roche gingen achteruit. Park Paradisio is op sommige vlakken wel verbeterd, maar vertoont nog veel tekortkomingen op andere terreinen. De Olmense Zoo en Familiepark Harry Malter scoren ongeveer even slecht als vijf jaar geleden.

De overtredingen in grote lijnen:


· te kleine dierenverblijven (b.v. een wolf in een veel te klein verblijf, zeeleeuwen kunnen niet naar buiten, ...)

Monde Sauvage: buitenkooi te klein (wet legt op: 1200 m2)

Parc Paradisio: geen waterpartij + binnen 9 m2 i.p.v. 15 m2 + geen buitenverblijf

Familiepark Harry Malter: Binnenverblijf te klein ( = inbreuk MB 3.5.99)


· onvoldoende of geen wettelijk verplichte inrichting van kooien of hokken (geen klimmogelijkheden of andere verrijking om verveling tegen te gaan, zwembassin (voor tijgers b.v.) te klein, berberapen opgesloten in een kale kooi)

Crête des Cerfs: bassin te klein (de wet legt op: 30 m2)

Zoo van Antwerpen: De oude roofvogelkooien zijn totaal ongeschikt.

Crête des Cerfs: geen klimmogelijkheid, noch andere verrijking ( = overtreding MB 3.5.99)


· slechte hygiëne, verzorging en nalatigheid (smerige hokken of kooien met dode dieren die niet worden opgeruimd)

Familiepark Harry Malter: gestorven dier niet verwijderd , onvoldoende verzorging en hygiëne ( = overtreding art. 18 en 19, KB 10.8.98)

La Roche: gestorven dier niet verwijderd, onvoldoende verzorging en hygiëne ( = overtreding art. 18 en 19, KB 10.8.98)


· onveilige situaties voor mens en dier (bezoekers kunnen b.v. hun hand gemakkelijk door de tralies van de roofdierkooien steken, apenverblijf met een gebarsten raam, ...)

Crête des cerft: direct contact tussen publiek en gevaarlijke dieren mogelijk

Crête des Cerfs: De veiligheid van de dieren is niet gewaarborgd.


· bezoekers voederen de dieren zonder toezicht met ongeschikt voeder en hebben veelvuldig contact met de dieren zonder enig toezicht

Park Paradisio: direct fysiek contact tussen bezoekers en deze dieren komt veelvuldig en langdurig voor, wat wettelijk enkel toegelaten is gedurende een korte periode en alleen onder toezicht.


· dieren in foute aantallen gehouden (niet conform het wettelijke min. of max.)


· andere diersoort(en) aanwezig in de verblijven dan aangegeven op de infoborden en/of wettelijk verplichte gegevens ontbreken op de infoborden, geen infoborden

Zoo van Antwerpen: Dat een door de Vlaamse overheid gul gesubsidieerde dierentuin er nog steeds niet in slaagt om de wettelijk verplichte beschermingsstatus van de diersoort op de tientallen infobordjes aan te brengen, is toch wel bedenkelijk.

Ernstig probleem: geesteszieke dieren in uitzichtloze gevangenschap

In 11 van de 15 bezochte dierentuinen (niet in Bellewaerde, Boudewijnpark, La Roche en Saint-Hubert) trof GAIA wilde dieren aan die uit verveling en/of frustratie gestoord, zogenaamd stereotiep gedrag vertoonden: voortdurend herhaalde, doelloze bewegingen en bizarre gedragingen: ijsberen, traliebijten, tongkauwen, tongspelen, nekrollen, likken aan tralies en deuren, haartrekken, wiegen, ... Aan dit ernstig dierenwelzijnsprobleem wordt te weinig of niets gedaan door de betrokken dierentuinen.

GAIA vraagt minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, bevoegd voor Dierenwelzijn, dringend maatregelen te treffen, o.a.:


* Nog voor eind 2008 grondige inspectie van de 15 door GAIA bezochte dierentuinen


* Drie dierentuinen moeten sluiten: Mont Mosan, Aviflora en Familiepark Malter.


* Geen nieuwe dieren meer voor zoo's die niet in orde zijn. De Olmense Zoo moet minstens gedeeltelijk gesloten worden, waar de situatie niet voldoet aan de wet.


* De andere moeten in orde zijn tegen de aanvang van het nieuwe seizoen 2009, zoniet volledige of gedeeltelijke sluiting, tenzij ze dit jaar al gestart zijn met de nodige aanpassingen of verbouwingen om zich in regel te stellen.


* Strengere normen (meer ruimte, meer verrijking voor de dieren). De roofvogelkwellerij (= aan de poot vastgemaakte arenden, gieren en uilen voor roofvogelshows, die voortdurend willen opvliegen maar steeds weer tegen de grond worden getrokken) moet aan banden gelegd worden.

Park Paradisio bezondigt zich aan een wel zeer bedenkelijke vorm van
roofvogelkwellerij: de roofvogelshows met o.a. een arend, die aan een poot met een touw is vastgemaakt en steeds weer tegen de grond getrokken wordt wanneer hij wil gaan vliegen (dit zagen we ook in Boudewijnpark, Aviflora en Le Monde Sauvage).

> Download hier de samenvatting van het rapport

> Meer over onze campagne tegen mistoestanden in dierentuinen