Gemeente Veere


Voorlopige voorzieningen afgewezen

Tegen minicampings.

Twee verzoekers hadden de Raad van State gevraagd de 3e herziening van het bestemmingsplan Buitengebied op onderdelen niet in werking te laten treden. In deze herziening wordt onder andere het kleinschalig kamperen (de minicampings inclusief uitbreiding naar maximaal 25 standplaatsen) planologisch geregeld. De voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State wees beide verzoeken af.

Een verzoeker had problemen met een minicamping aan de Steengrachtsweg te Grijpskerke, alsmede met de voorgenomen uitbreiding. De voorzitter vond in dat geval dat verzoeker geen spoedeisend belang had, ook al omdat de exploitatie van de minicamping op grond van een eerder bestemmingsplan al toegestaan was. Verder zag de voorzitter geen onoverkomelijke bezwaren tegen de uitbreiding van deze minicamping.

Een andere verzoeker wilde daarentegen dat een minicamping aan de Kraaienestweg in Veere wel opgenomen zou worden in deze bestemmingsplanherziening. De voorzitter zag daarvoor geen aanleiding. Hij zag ook geen reden om goedkeuring aan dat plandeel te onthouden. Hij overwoog dat met een dergelijke maatregel de desbetreffende minicamping evenmin een positieve bestemming zou kunnen krijgen.

De beroepen van deze verzoekers moeten nog in de zogenaamde bodemprocedure behandeld worden. Een datum voor deze zitting is nog niet vastgesteld.

Gevolg van deze uitspraak is dat toekomstige aanvragen tot uitbreiding van minicampings via een eenvoudigere (snellere) planologische procedure afgehandeld worden.