Gemeente Zaanstad

20-08-2008

Bewoners Wilhelminastraat en Weiver ontvangen inspectierapporten Uitkomst 2e fase onderzoek: geen verrassingen

Gemeente Zaanstad heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan in de Wilhelminastraat en Weiver naar de constructieve staat van de woningen; het zogenaamde fase twee onderzoek. De inspectie bestond uit het nameten van bestaande en nieuwe meetbouten, het opnemen van de scheefstand en het controleren op scheurvorming.

De uitkomst van het onderzoek komt overeen met het beeld dat ook elders in Zaanstad wordt aangetroffen in vooroorlogse wijken: bijna een derde van de woningen vertoont zichtbare gebreken, een derde van de woningen vertoont geen gebreken en een derde zit daartussen in.

Hoewel de uitkomst van het fase twee onderzoek geen alarmerend beeld geeft van de staat van de woningen in de buurt, vertoont ruim een kwart van de huizen zichtbare gebreken aan het casco. Deze eigenaren krijgen dan ook het advies om nader onderzoek te doen naar de constructieve staat van hun woning in relatie tot de fundering. Dit zodat men weet of en zo ja op welke termijn funderingsherstel aan de woning dient plaats te vinden en/of zodat men andere maatregelen kan treffen om de geconstateerde gebreken te herstellen. Advies van een deskundige wordt daarbij aangeraden.

Het rapport geeft eigenaren duidelijkheid over de constructieve staat van hun woning en kan worden gezien als goede basis om te beslissen welke vervolgmaatregelen zij willen gaan nemen. In dit kader organiseert de gemeente een informatiemarkt voor bewoners van de buurt die in de toekomst mogelijk met funderingsherstel te maken gaan krijgen. Naast de informatiemarkt kunnen eigenaren een persoonlijke toelichting op het rapport en advies aanvragen bij de gemeente. Deze gesprekken starten begin september.
De gemeente blijft ondertussen gedurende 1 jaar de meetbouten nameten.