Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 20 augustus 2008

Violiste Lisa Jacobs wint Grachtenfestivalprijs 2008

Violiste Lisa Jacobs heeft vanmiddag de Grachtenfestivalprijs 2008 gewonnen in het Muziekgebouw aan 't IJ. Ernst Veen, directeur van De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam, reikte de prijs uit. De Grachtenfestivalprijs is vorig jaar in het leven geroepen ter gelegenheid van de tiende editie van het festival, toen kreeg saxofonist Ties Mellema de meeste stemmen van het Grachtenfestivalpubliek.

Het Grachtenfestival vroeg Nederlandse klassieke musici veelbelovende, jonge collega's te nomineren. De zes meest genoemde namen kwamen op een shortlist. Het Grachtenfestival-publiek kon via www.grachtenfestival.nl zijn stem uitbrengen op één van de zes musici.

De genomineerden waren: het Farkas Quintet; Peter Gijsbertsen, tenor; Niels Meliefste, slagwerk; Marije Nie, tapdanseres; Lisa Jacobs, viool en Simone Lamsma, viool.

Lisa Jacobs (1985) studeerde in juni 2006 af met een tien mèt onderscheiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is zij leerling van Christoph Poppen aan de Hochschule fur Musik und Theater in München waar zij is aangenomen voor het prestigieuze Konzertexam. Jacobs won verscheidene eerste prijzen waaronder het Prinses Christina Concours (1999) en het 2e Internationale Jascha Heifetz Concours (2005). Ditzelfde jaar ontving zij ook de prijs van de Canossa Masterclasses in Italië. In 2006 en 2007 ontving Jacobs deze prijs wederom.

Momenteel vindt het Grachtenfestival plaats van 16 tot en met 24 augustus.

Het complete festivalprogramma is beschikbaar via www.grachtenfestival.nl.

----------

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam en aan de IJ-oevers de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd. Deze locaties onderscheiden zich door bijzondere of monumentale architectuur en cultuurhistorische waarde.

Hoofdsponsors van het Grachtenfestival zijn Schiphol Group en ING, hoofdsubsidiënt is de Gemeente Amsterdam. Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Ymere en Vesteda. Mediapartner van het festival is HDC Media.

----------



Ingezonden persbericht