Partij van de Arbeid

Topsalarissen zorg aanpakken

20-08-2008 10:02

De PvdA wil de topsalarissen in de zorg aanpakken. 'Niet alleen in de thuiszorg maar in de gehele gezondheidszorg moeten salarissen boven de Balkenende-norm aangepakt worden', aldus Tweede Kamerlid Agens Wolbert.

Uit onderzoek van de SP blijkt dat minstens 64 bestuurders van instellingen in de thuiszorg meer salaris verdienen dan de premier.

In april 2004 publiceerde een commissie onder voorzitterschap van oud-VVD-leider Hans Dijkstal het rapport 'Over dienen en verdienen'. Hierin werden adviezen gedaan over de beloning en rechtspositie van de ambtelijke en politieke top. Het kabinet heeft toen naar aanleiding van dit rapport besloten dat het ministerssalaris voortaan in principe het maximumsalaris in de publieke sector moet zijn.

De PvdA wil dat er bindende afspraken komen over de sancties die worden genomen als instellingen zich niet aan de norm houden. Wolbert: 'We wachten nu de maatregelen van staatssecretaris Bussemaker af. Gemakkelijk zal het niet zijn. Want maatregelen als het intrekken van de vergunning van de zorginstelling of financiële sancties voor de instelling duperen de verkeerde mensen. Sancties mogen nooit ten koste gaan van medewerkers en mensen die de zorg nodig hebben'.

Staatssecretaris Bussemaker wil volgende maand met de instellingen om de tafel om over een code voor de bedrijfstak te praten.