Algemene Onderwijsbond
Inschrijvingen PABO nagenoeg gelijk

Lerarenopleidingen voortgezet onderwijs stevig in de lift

Tot vreugde van de Algemene Onderwijsbond groeien de studentenaantallen van hbo-lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs met 16%. Met bijna 6200 nieuwe eerstejaars bereiken de opleidingen volgens de cijfers van de Informatie Beheer Groep een recordaantal dat in jaren niet is voorgekomen. Ook een aantal bèta- en technische lerarenopleidingen groeit flink. Dit is goed nieuws omdat het lerarentekort de komende jaren flink gaat stijgen. AOb-voorzitter Walter Dresscher: 'Dit is een mooie opsteker. We hebben goede afspraken gemaakt om in ieder geval een deel van de verwachte tekorten in het onderwijs terug te dringen. Het effect daarvan gaan we op langere termijn echt merken.'

Opvallend is dat een aantal exacte vakken stevig in de lift zit. De lerarenopleidingen wiskunde groeiden met 45 procent en biologie steeg met 31 procent. Sommige technische vakken blijven zeer kleine aantallen trekken. Duits blijft ook impopulair: het toch al lage aantal nam opnieuw af met 7 procent.

De aanmeldingen voor lerarenopleidingen basisonderwijs blijven stabiel ten opzichte van vorig jaar. Weliswaar daalde het aantal studenten bij de pabo's in het hbo licht met 200 studenten naar 8400 (min 2 procent), maar die daling lijkt goedgemaakt te worden door de komst van de universitaire opleidingen voor leraren basisonderwijs. Op de Universiteit Utrecht starten bijvoorbeeld na de zomer 150 vwo'ers aan universitaire pabo.

De cijfers van de Informatie Beheer Groep zijn te vinden op de site van de AOb.

Noot voor de pers:
Meer informatie :
Jurjen van den Bergh, persvoorlichter AOb
06 229 915 79 / 030 29 89 210