Ingezonden persbericht


20 augustus 2008

Kloof tussen ouders en bewust kinderlozen wordt steeds groter

De huidige regering zorgt voor een grotere tweedeling tussen mensen met en zonder kinderen, vindt 55 procent van de bewust kinderloze Nederlanders. Slechts 30 procent vindt dat kinderen een verantwoordelijkheid zijn van de héle samenleving. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder 529 vrijwillig kinderloze mannen en vrouwen, uitgevoerd in opdracht van het maandblad J/M en gepubliceerd in het septembernummer dat vandaag verschijnt.

Nederland wordt steeds kindgerichter en mensen met kinderen worden positief gediscrimineerd. Maar wie kinderen wil, moet alle lasten zelf maar dragen, zeggen bijna drie op de vier (74%) kinderlozen. Volgens een meerderheid (59%) is het niet logisch om met babybonussen, ouderschapsloon of andere financiële prikkels het geboortecijfer op te krikken, al erkent 40 procent wel dat kinderen nodig zijn vanwege de vergrijzing. Ook andere plannen van het kabinet als het instellen van een kindgebonden budget per 1 januari 2009 (waarbij het bedrag toeneemt bij ieder volgend kind) en uitbreiding van het ouderschapsverlof van 13 naar 26 weken worden door de meeste geënquêteerden afgewezen.

Veel eerder zouden kinderloze werknemers compensatie moeten krijgen (in geld of vrije dagen) omdat ze niet in aanmerking komen voor zwangerschaps-, bevallings- of ouderschapsverlof (57%). En als tegenhanger van de kinderbijslag ziet 44 procent ook wel iets in een 'kindervrijslag' voor kinderlozen, omdat zij geen milieuvervuilertjes op de wereld zetten. Een kleine groep ziet kindvrije uren in de supermarkt (28%), kindvrije zones en voorzieningen in parken, restaurants en dergelijke (31%) of een gegarandeerd kindvrije woonomgeving (19%) wel zitten.

Een derde van de kinderlozen vindt de opvoedkwaliteiten van ouders ronduit onvoldoende. Het gemiddelde rapportcijfer komt niet hoger dan een 5,7. De grootste klachten? Ouders stellen geen grenzen (zegt 73%), brengen nauwelijks fatsoensnormen bij (58%) en kunnen alleen maar over hun kroost praten (27%).

Nooit eerder is zo'n groot onderzoek uitgevoerd onder vrijwillig kinderlozen (tussen de 29 en 55 jaar). Vaak richten onderzoeken zich op kinderlozen in het algemeen, inclusief de ongewenst kinderlozen. Aan het onderzoek deden 529 mannen en vrouwen mee, gewogen naar leeftijd, geslacht en opleiding. Deze groep is representatief voor zo'n 1 miljoen Nederlanders.