Raad van State


woensdag 20 augustus 2008
Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Delft om een verleende financiële bijdrage aan een ondernemer in te trekken. Deze bijdrage was hem verleend om met gondels in de grachten van Delft te varen tijdens het toeristenseizoen van 2005 tot en met 2007. In het besluit vordert het gemeentebestuur het aan hem verstrekte voorschot voor 2006 terug. De gemeente voert aan dat de ondernemer niet heeft voldaan aan de voorwaarden waaronder de subsidie is verleend. In 2006 hebben geen gondels gevaren en hij heeft op dat moment volgens de gemeente niet aannemelijk gemaakt dat dat in 2007 nog zal gebeuren. De ondernemer geeft aan dat de gemeente aan hem een waarderingsbijdrage heeft verleend en dat geen sprake is van een subsidie die kan worden teruggevorderd. Volgens de ondernemer heeft hij door overmacht in 2006 niet kunnen varen, doordat de gondels vanwege het slechte weer in 2005 in zodanig slechte staat verkeerde dat varen onverantwoord was. (zaaknummer 200801010/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.45 uur

Zitting over het besluit van de staatssecretaris van Europese Zaken waarbij hij het verzoek van de Stichting Nederland Roemenië om subsidie heeft afgewezen. Deze stichting had subsidie gevraagd voor het oprichten van een onafhankelijk internationaal perscentrum in Boekarest. De staatssecretaris heeft de subsidie afgewezen, omdat in de aanvraag onvoldoende wordt voldaan aan de beoordelingscriteria "financiële duurzaamheid" en "lokaal draagvlak" bij journalistieke en andere mediaorganisaties in Roemenië. De stichting is het niet eens met de afwijzing en heeft beroep ingesteld bij de rechtbank in Den Haag. De rechtbank verklaarde het beroep in november 2007 ongegrond. De Stichting Media-ombudsman Nederland in Den Haag komt nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200800025/1)

12.35 uur

Zitting over de weigering door de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om bepaalde kosten te subsidiëren in het kader van de subsidieverlening aan de gemeente Groningen op grond van ESF-3. De gemeente had een subsidieaanvraag ingediend voor het project "GGz Groningen: continue zorg voor kwaliteit medewerkers". De staatssecretaris heeft een lager bedrag aan subsidie verleend dan was aangevraagd. Volgens de gemeente staat het de staatssecretaris niet vrij om een maximum aan de subsidiëring van de indirecte kosten te verbinden en dient te worden uitgegaan van het totaal van de voorbereidings-, uitvoerings- en beheerskosten van het project. De rechtbank in Groningen heeft in december 2007 een eerder beroep van het gemeentebestuur tegen de weigering door de staatssecretaris gegrond verklaard. De staatssecretaris is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200801037/1)