Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 241/MtW
Datum: 19 augustus 2008

Provincie Fryslân steunt festival G-Ameland

De provincie Fryslân stunt het festival G-Ameland, waar Nederlandse en buitenlandse ontwikkelaars, uitgevers en studenten de handen ineen slaan om binnen vijf dagen prototypes van gameproducten te maken. De provincie Fryslân draagt eenmalig E 75.000 bij aan het festival. Dat heeft het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân vandaag besloten.

In Fryslân vinden op het gebied van gaming interessante activiteiten plaats. Veel daarvan hangen samen met de opleiding CMD (Communicatie en media Design) van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Deze opleiding werkt nauw samen met het bedrijfsleven en trekt een groeiend aantal (internationale) studenten.

Het festival wordt georganiseerd door Game Valley, een multimedia-atelier van de opleiding CMD en bedrijven in de gamingsector. Doel van het atelier is om kansen te bieden aan studenten en bedrijven om voor de gamemarkt producten en activiteiten te ontplooien. Het festival vloeit hier uit voort.

Op G-Ameland kunnen ontwikkelaars, studenten en uitgevers meedoen aan een prijsvraag door binnen vijf dagen met gelijkgestemde middelen prototypes voor games te ontwikkelen. Een jury, die bestaat uit internationale coryfeeën op het gebied van ontwikkeling, beoordeelt de resultaten. Het winnende product zal uiteindelijk worden uitgegeven.

G-Ameland mikt het eerste jaar op 100 à 150 deelnemers. Komende jaren wil het festival zich ontwikkelen als dé plek waar zowel bedrijven als studenten heen gaan om de nieuwste ontwikkelingen te leren en toe te passen.

Met het festival positioneert Fryslân en Ameland zich als podium voor de snelgroeiende, wereldwijde game-markt. Het College van Gedeputeerde Staten wil met de eenmalige bijdrage stimuleren dat de multimedia-sector zich verder ontwikkelt in Fryslân. Het gaat om een evenement dat op termijn ook kan bijdragen aan de verlenging van het toeristische seizoen. Bovendien wordt het imago van de opleiding CMD als toonaangevend centrum voor gaming versterkt.


---- --