Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Bestrijding eikenprocessierups 2008

De afgelopen maanden is de gemeente druk bezig geweest met de bestrijding van de eikenprocessierups. Veel mensen hebben via telefoon of via internet melding gemaakt van een nest rupsen. Deze meldingen hebben ons goed geholpen met de bestrijding van de eikenprocessierups en het in kaart brengen van de probleemgebieden. Wij willen iedereen die een melding heeft doorgegeven hiervoor hartelijk bedanken.

In totaal zijn er tussen mei en augustus 64 meldingen van eikenprocessierups bij ons binnengekomen. Het merendeel hiervan is door inwoners van onze gemeente gemeld. De overlast van de eikenprocessierups is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken streeft de gemeente ernaar om, na melding, binnen twee dagen de nesten te verwijderen. Door het groot aantal nesten en nesten op moeilijk bereikbare plekken, is dit niet helemaal gelukt. Dit jaar zijn op diverse locaties ongeveer 435 nesten verwijderd. Ter vergelijking, in 2007 ging het nog om slechts 171 nesten.

Periode
Eind mei troffen werden de eerste nesten gemeld. Vooral begin juni zijn veel nesten ontdekt en verwijderd. Begin augustus kwam de laatste melding binnen. De rups heeft zich inmiddels verpopt en is vlinder geworden. Het gevaar is echter nog niet geheel geweken. Het is goed mogelijk dat enkele oude nesten nog niet zijn opgemerkt en verwijderd. Deze ouden nesten zitten nog wel vol met de vervellingshuidjes van de rupsen en dus ook met brandharen. Ziet u een oud nest, neem dan contact op met de Meldlijn (0343) 56 56 56, of surf naar de meldlijn online www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl .

Laatst gewijzigd: 20 augustus 2008