Donateurs zeer tevreden over Net4kids

Kinderhulporganisatie krijgt volgens onderzoek TNS NIPO gemiddeld een 8,5

Amstelveen, 20 augustus 2008 De donateurs van Net4kids geven het internetplatform voor kinderhulp gemiddeld een 8,5, aldus het donateuronderzoek dat TNS NIPO kosteloos uitvoerde. Bovendien beveelt 85 procent Net4kids aan bij anderen en doneert 43 procent uitsluitend aan Net4kids. Van alle donateurs van Net4kids stuurde 38 procent een enquête ingevuld terug, wat een hoge respons is. De enquête maakt onderdeel uit van een intern onderzoek naar de tevredenheid van donateurs en herijking van de doelstellingen van de organisatie.

Uit het onderzoek komt naar voren dat voor 75 procent van de donateurs openheid en transparantie belangrijke drijfveren zijn bij de keuze voor Net4kids, voor ruim 50 procent is de eigen keuze voor projecten een belangrijk motief. Opvallend is dat aan harde bewijslast zoals een jaarverslag, klachtenprocedure of het niet goed geld terug principe minder belang wordt gehecht, slechts 30 procent geeft dit op als reden van donatie. Ook de persoonlijke betrokkenheid is groot: 63 procent leest de rapportages helemaal of grotendeels en 85 procent beoordeelt deze als (zeer) goed, 53 procent leest de e-mailnieuwsbrief en 31 procent het jaarverslag.

Businessmodel slaat aan

Net4kids heeft als missie minderbedeelde kinderen in de Derde Wereld een toekomst te bieden door duurzame hulp. De organisatie heeft de overtuiging dat door donateurs betrokkenheid te bieden meer hulp mogelijk is. Het business model van Net4kids heeft daartoe vier pijlers: keuzevrijheid voor de donateur, 100 procent garantie dat het gedoneerde geld bij het desbetreffende project komt, gedetailleerde projectrapportages en niet goed geld terug garantie, met als doel een persoonlijke, transparante en effectieve manier van doneren aan te bieden. De organisatie is sinds de oprichting sterk gegroeid en het onderzoek was erop gericht om de relevantie van het Net4kids model te toetsen.

Op de vraag of dit business model echt meerwaarde biedt voor donateurs is het antwoord ja. Voor 88 procent van de respondenten is de 100 procentgarantie voorwaarde om te geven en voor 63 procent de persoonlijke rapportages. Bij de keuze voor een goed doel geeft meer dan 90 procent van de respondenten aan de meeste waarde te hechten aan vertrouwen, geloofwaardigheid en effectiviteit. Een charitatieve organisatie moet doen wat ze zegt, resultaten boeken en laten zien hoe zij dat doet en voor wie. Afgaande op de onderzoeksresultaten voldoet Net4kids aan deze eisen.

We zijn zeer blij met het hoge rapportcijfer dat we van onze donateurs krijgen. Het is de bevestiging dat we waarmaken waar we voor staan , aldus algemeen directeur Dani Bicker Caarten over de onderzoeksresultaten. Ook is het verheugend dat onze grondbeginselen voor zoveel donateurs nog steeds staan als een huis. Na een aantal jaren met ons businessmodel te hebben gewerkt, vonden we het tijd worden om eens te toetsen of onze uitgangspunten nog meerwaarde hebben. Ja dus. En op basis van de onderzoeksresultaten gaan we de komende maanden aan de slag om nog persoonlijker, transparanter en effectiever kinderhulpprojecten in het buitenland te ondersteunen.

De onderzoeksresultaten zijn op te vragen middels een responsmail.

Over Net4kids

Net4kids is een non-profit organisatie die sinds 2003 donateurs duurzaam verbindt met kinderhulpprojecten in Afrika en Azië. De betrokkenheid van donateurs is groot, omdat zij zelf kiezen welk project zij ondersteunen en regelmatig persoonlijke terugkoppeling ontvangen. Bovendien gaat gegarandeerd 100% van de donaties naar het te steunen project. Bijkomende kosten worden geheel gedragen door organisatiesponsoren.

Met dit innovatieve charitasmodel bereikt Net4kids een actieve groep particuliere en zakelijke donateurs. Net4kids verleent bedrijven ondersteuning bij het invullen van hun maatschappelijke betrokkenheid voor het volledige traject, van strategie tot implementatie.

In oktober 2007 ontving Net4kids de Transparant Prijs PricewaterhouseCoopers en Stichting Civil Society reiken deze prijs jaarlijks uit aan die Nederlandse fondsenwervende instellingen die het meest inzichtelijke en onderscheidende jaarverslag presenteren.

Voor meer informatie over Net4kids: www.net4kids.org.