Gemeente Duiven


Ontheffingenbeleid van gemeente Duiven

---

Op 29 juli heeft het college beleid vastgesteld voor het verlenen van ontheffingen van het bestemmingsplan op grond van artikel 3.23. Wet ruimtelijke ordening juncto artikel 4.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening.

Bent u van plan om te bouwen? Dan is dit (gewijzigde) beleid mogelijk van toepassing op uw bouwplan!

Waar gaat het om?
Alle bouwaanvragen die bij cluster Bouwzaken worden ingediend, worden getoetst aan het bestemmingsplan dat voor dat adres geldt. Voldoet het bouwplan niet aan de bepalingen die in het bestemmingsplan zijn genoemd, dan kan er geen bouwvergunning worden afgegeven en mag er niet worden gebouwd. Er zijn soms mogelijkheden om maatwerk te leveren, zodat er toch een bouwvergunning kan worden afgegeven. Eén daarvan is de ontheffingsmogelijkheid genoemd in artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening.

Waarom dit (gewijzigde) beleid?
Met ingang van 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Hiervoor bestond de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Deze laatstgenoemde wet kende met artikel 19 lid 3 al vrijstellingsmogelijkheden voor het leveren van maatwerk. Met invoering van de Wro zijn veel van de voormalige vrijstellingsmogelijkheden veranderd in ontheffings-mogelijkheden van het bestemmingsplan. Echter zijn enkele ontheffingsmogelijkheden geschrapt of veranderd en er zijn nieuwe ontheffingsmogelijkheden ontstaan. Het bestaande beleid voldeed hierdoor sommige punten niet meer aan de wet. Het oude vrijstellingenbeleid van de gemeente Duiven kan daardoor niet meer worden toegepast. Om te voldoen aan de Wro is daarom nieuw beleid opgesteld.

Wat is er gewijzigd?
Het beleid is aangepast aan de Wro. Dit betekent voor sommige bestaande ontheffingen dat deze zijn komen te vervallen. Op andere punten zijn juist ontheffingsmogelijkheden erbij gekomen. Verder is het beleid aangepast aan de laatste inzichten over ruimtelijk ordening van de gemeente Duiven. Voor de exacte wijzigingen verwijzen wij u naar de beleidsregels zelf en de toelichting daarop. Deze zijn te vinden op deze website onder plannen en projecten.

Wat betekent dit voor u?
Vanaf nu worden alle nieuwe bouwplannen getoetst aan het nieuwe beleid. Heeft u voor 1 juli 2008 een principeverzoek voor een bouwplan ingediend bij de cluster Bouwzaken en is hierbij aangegeven dat er een vrijstellingsprocedure moet worden gevolgd? Dan kan het zijn dat door de wets- en beleidswijziging geen ontheffing meer kan worden verleend. Dit moet per geval worden bekeken. Als u denkt dat u onder deze groep valt, neemt u dan contact op met cluster Bouwzaken van de gemeente Duiven.

Inzien
Het beleid is beschikbaar op onze website onder plannen en projecten. Ook kunt u het beleid inzien bij de balie sector Grondgebied in het gemeentehuis. Hier kunt u ook meer achtergrondinformatie krijgen over het beleid. De balie is geopend op werkdagen van 8:30 tot 12:30 uur en op maandagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Heeft u nog vragen over dit beleid of andere vragen over bouwen? Dan kunt u contact opnemen met cluster Bouwzaken van de gemeente Duiven op telefoonnummer 0316-279161.