Gemeente Zoetermeer

Gemeente schenkt kluis aan Zoetermeerse nachthoreca

Veilig stappen, zowel voor ondernemer als stappers

Wethouder Patrick van Domburg (Lokale Veiligheid) overhandigt donderdag 21 augustus aan de eigenaar van Locomotion een 'horecakluis'. Daarin kunnen bij controle aan de deur aangetroffen lichte wapens en kleine hoeveelheden drugs veilig opgeborgen worden. De gemeente Zoetermeer stelt in het kader van het project Veilig Stappen eenmalig gratis zo'n kluis ter beschikking aan de Zoetermeerse gelegenheden voor nachthoreca Locomotion, Estupendo Plaza, Grandcafe Vrienden, Amphion, Spetters en Cultuurpodium De Boerderij. Ook de coördinator Veilig Stappen vanuit de politie zal aanwezig zijn.

De horecakluis wordt normaliter door de politie geplaatst bij de ondernemingen. Bij controle aan de deur van grote horecagelegenheden en discotheken blijkt soms dat klanten kleine hoeveelheden drugs en lichte wapens bij zich hebben.

Op het moment dat de horecaondernemer dergelijke goederen in beslag neemt is hij zelf in het bezit van deze verboden goederen en daarmee in principe strafbaar. Als de goederen in een speciale wapen- en drugskluis zijn opgeborgen, kan dit worden voorkomen. Veiliger dus voor de ondernemer, maar ook voor de stapper aangezien de zaken achter slot en grendel zitten.

De politie zorgt dat de kluis wordt geleegd en heeft ook als enige toegang tot de kluis.

De ondernemers zijn met de politie een convenant aangegaan, behorend bij de samenwerking op dit terrein.