Gemeente Alkmaar

Bij deze ontvangt u een verbeterde versie van het persbericht van "Veel nieuw groen na bomenkap Oosterhout". De verbetering zit in de eerste zin van de vierde alinea. De versie die vanochtend om 10.00 uur is verspreid, wordt hierbij ingetrokken.

Alkmaar, 20 augustus 2008

Veel nieuw groen na bomenkap Oosterhout

Het college van burgemeester en wethouders is niet bereid om de kapvergunning in te trekken die is verleend om de Avonturenheuvel in park Oosterhout mogelijk te maken. De plannen voor het park zijn tot stand gekomen na flinke inbreng van buurtvertegenwoordigers, omwonenden en natuurorganisaties. Er is breed draagvlak voor de plannen. Terugdraaien ervan is nergens voor nodig en zou tot groot onbegrip leiden.

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de raadsfractie OPA. OPA heeft herhaaldelijk de kap van de bomen op en rond de Avonturenheuvel ter discussie gesteld. In juni schreef wethouder Binnendijk een notitie aan de gemeenteraad, waarin werd uitgelegd hoe de herinrichtingsplannen zijn gemaakt. Dat leidde tot brede steun in de gemeenteraad voor het ontwerp van het verbeterde park Oosterhout en de aanpak van het college.

Tegenover de bomen die worden gekapt, staan 175 bomen die nieuw worden aangeplant. Deze nieuwe aanplant zal uit de wind worden gehouden door een even groot aantal nieuwe snelgroeiende bomen, die zullen wijken als de nieuwe aanplant groot en sterk genoeg is. De herinrichting voorziet bovendien in 1900 nieuwe heesters en struiken in bosplantsoenen, 36 bomen die een betere plek krijgen en 80 bomen die kunnen blijven staan.

Het college weerspreekt bovendien het door de raadsfractie OPA verspreide gerucht dat de bomen weg zouden moeten vanwege het uitzicht voor de woningen aan het Tuinderspad. Er is geen verzoek gedaan door Woonwaard en/of bewoners Tuinderspad om de bomen op de toekomstige avonturenheuvel in de Oosterhout te kappen. Zonlicht of uitzicht is in Alkmaar voor de gemeente nimmer een argument om bomen te verwijderen. De kapvergunning voor 172 bomen is slechts verleend om de Avonturenheuvel te kunnen aanleggen. Overigens hebben maar liefst 72 te kappen bomen al een matige of slechte conditie.

Het ontwerp
Met het ontwerp is tegemoet gekomen aan de wens het hart van het park te versterken: meer speelmogelijkheden, sociale veiligheid en natuurontwikkeling. Het ontwerp voor de Avonturenheuvel gaat uit van de ellipsvorm van de voormalige vuilstort. Deze vorm is vergroot, verder uitgewerkt en bevat onder meer een vleermuizenkelder en een "strandje", een lichtglooiend pad en een sterk stijgend pad, een speelbos, een flinke waterpartij rondom de heuvel, speel- en grashellingen, ecologische oevers en ijsvogelwanden. De flink vergrote waterpartij heeft meerdere functies: spelen (strandje, varen, waterspelen), natuur (een deel van de oevers wordt ecologisch ingericht) en waterberging voor Oud en Nieuw Overdie. Het grootste deel van de te kappen bomen staat op de plek van de toekomstige waterpartij.

Het vergroten van de heuvel enerzijds en de nieuwe elementen in het park anderzijds betekent dat de bomen die op de huidige (kleine) sledeheuvel staan niet allemaal kunnen blijven staan. Van de bomen die moeten wijken, kan en gaat een deel worden verplant, een ander deel zal moeten worden gekapt. Er komen echter ook bomen terug.

Momenteel wordt hard gewerkt aan het inrichtingsplan van de nieuwe Avonturenheuvel. Het staat vast dat er veel nieuwe aanplant zal zijn, vooral op het deel van de heuvel waar een speelbos komt. Maar ook op/aan de andere zijden komen nieuwe bomen terug. Met de nieuwe inrichting van de avonturenheuvel wordt het park flink verbeterd: het park krijgt een hart dat gebruikt gaat worden om te spelen, te luieren, elkaar te ontmoeten of te genieten van de natuur op een veilige plek.

Wethouder Binnendijk van leefbaarheid stelt: "Er ligt een fraai ontwerp dat van veel kanten lofuitingen krijgt. Het park krijgt een prachtig groen hart waar veel buurtbewoners reikhalzend naar uitkijken. Ik ben blij met het brede draagvlak dat ervoor is bij de bevolking en in de gemeenteraad. Nu moeten we snel ermee aan de slag."