Ingezonden persbericht


Nummer:

JOS-2008-03

Datum:

20-08-2008

Stad door de ogen van kinderen
Kinderen zijn aan zet bij ontwikkeling kindvriendelijk Rotterdam op Jeugdvakantieland

Tijdens Jeugdvakantieland kunnen kinderen door middel van een 'mindmap' of een videoboodschap de gemeente vertellen wat Rotterdam moet doen om de stad kindvriendelijker te maken. Kinderen gaan hun eigen buurt of straat tekenen. Daarnaast kunnen kinderen door middel van een videoboodschap aangeven waar het leuk spelen is of wat er gemist wordt. Op deze wijze wil de gemeente Rotterdam inzichten en ideeën verzamelen voor het formuleren van de stedenbouwkundige visie. Jeugdvakantieland vindt plaats van 20 tot en met 28 augustus in de theaterzaal van Ahoy.

Rotterdam Kindvriendelijk
Het programma Kindvriendelijke Wijken moet er voor zorgen dat in 2010 minimaal zeven wijken aantoonbaar kindvriendelijker zijn dan dat ze in 2007 waren. Dat is de doelstelling van het college en verantwoordelijk wethouder Leonard Geluk. Een breed samengesteld projectteam is op dit moment druk bezig om een stedenbouwkundige visie op kindvriendelijk wonen in Rotterdam te ontwikkelen. Daarbij is de inbreng van kinderen onontbeerlijk. Het eerste concept van deze stedenbouwkundige visie op kindvriendelijk Rotterdam wordt tijdens het internationale congres Child in the City gepresenteerd. Dit congres vindt plaats van 3 tot en met 5 november in De Doelen in Rotterdam.

Ideeën van kinderen
Om input van kinderen te verkrijgen worden diverse activiteiten georganiseerd. Het paviljoen op Jeugdvakantieland is er daar een van. Tijdens deze activiteit kunnen kinderen naar hartenlust tekenen. De basis is hun eigen straat en buurt. Daar kunnen ze aangeven waar de leuke plekken zijn om te spelen, waar het gevaarlijk is om alleen te lopen, waar de school is en hoe ze daar naar toe gaan. Ook wordt gevraagd om te vertellen wat er nog ontbreekt in de wijk. Naast dit 'mindmappen' is er ook de mogelijkheid om in de camera te praten. Deze variant van het populaire TV-programma 'Achterwerk in de kast' zal ook veel informatie opleveren.

Fotowedstrijd
In september zal ook een fotowedstrijd voor kinderen van start gaan. Wederom met als achterliggend doel om ideeën en informatie te verzamelen voor de stedenbouwkundige visie. Maar ook om ouders, scholen en kinderen mee te nemen in het denken over de kindvriendelijkheid van de stad. De fotowedstrijd zal als onderwerp hebben: "fotografeer jouw favoriete plek in de stad." Een deskundige jury met kinderen zelf en onder andere fotograaf Joop Reijngoud bepaalt vervolgens wie de leukste foto heeft gemaakt. De fotowedstrijd is een aanloop naar Rotterdam Unicefstad vanaf november dit jaar. De prijswinnaars worden bekendgemaakt tijdens het congres Child in the City dat van 3 tot en met 5 november in De Doelen in Rotterdam plaatsvindt.

Noot voor de redactie/