Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
woensdag 20 augustus 2008
IGEM toont religieuze voorwerpen in het kader van festival Geloven in Gelderland

IGEM, dé website waar Gelderse musea hun collecties tonen en verhalen vertellen over bijzondere collecties en voorwerpen, toont het komende half jaar bijzondere religieuze voorwerpen van Gelderse Musea. In het kader van het aankomende festival Geloven in Gelderland is de website van IGEM vernieuwd. Op de eerste pagina kunt u nu direct een selectie van interessante religieuze voorwerpen zien, mét een verhaal.

De selectie van voorwerpen die hier te zien is, wordt de komende maanden steeds verder uitgebreid. U kunt hierbij denken aan alledaagse en nostalgische voorwerpen als bidprentjes, altaarkleden, vaandels en relieken. Maar het kunnen ook gebruiksvoorwerpen zijn die te maken hebben met religieuze rituelen als kazuifels, doopjurken en kelken. Het festival Geloven in Gelderland biedt de kans te laten zien welke religieuze schatten er bij musea te vinden zijn. Ook voorwerpen van niet-christelijke oorsprong worden op IGEM belicht en van deskundig commentaar voorzien door onder andere Prof. Henk van Os.

Op de festivalwebsite van Geloven in Gelderland www.geloveningelderland.nl is een directe link naar IGEM geplaatst.

IGEM staat voor Internet Gelderse Musea en is een project van de Stichting Gelders Erfgoed te Zutphen. Gelders Erfgoed adviseert en ondersteunt musea en historische verenigingen in Gelderland bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. IGEM heeft als doel, kleine en middelgrote musea te ondersteunen bij het tonen van collecties op internet. Musea krijgen ondersteuning van het taakveld Registratie & Documentatie van Gelders Erfgoed bij het registeren en digitaliseren van collecties. Vaak een hele klus!

Op de website van IGEM (www.igem.nl) tonen Gelderse musea hun collecties. Ook vertellen zij er verhalen over collecties en bijzondere voorwerpen. De bezoeker van de website kan er bovendien informatie vinden over de deelnemende musea en hun activiteiten. Elk deelnemend museum heeft een eigen museumpagina. Er is sprake van samenwerking en kennisuitwisseling met de verschillende instellingen. Met IGEM wordt het bereik van cultuur groter en zijn collecties digitaal toegankelijk voor een groot publiek. Daarnaast stimuleert dit project de samenwerking van musea onderling én erfgoedbreed. De website is met ondersteuning van Provincie Gelderland tot stand gekomen.


---

In 2001 ging IGEM van start Dit jaar zijn er weer 3 nieuwe leden bijgekomen: het Stedelijk Museum Zutphen, het Museum Henriette Polak te Zutphen en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 -1945 te Groesbeek. Daarmee is het aantal huidige leden op 22 musea uitgekomen

Ca. 40.000 museumvoorwerpen zijn er nu op de website te zien. De musea hebben hard gewerkt om dit allemaal mogelijk te maken: collecties werden uit de depots gehaald om digitaal gefotografeerd te worden. Hierna werden ze door deskundige mensen voorzien van een beschrijving, zodat er bij de foto ook informatie getoond wordt over de makers, de periode waarin het gemaakt werd en andere bijzonderheden. Daarnaast schrijven de musea verhalen over collecties, makers of bijzondere voorwerpen. Deze zijn allemaal te lezen op www.igem.nl

41.055 bezoekers telde de website in 2007. De meeste bezoekers komen uit Gelderland. De spreiding over Nederland is daarnaast ook heel groot. IGEM bezoekers komen voor ontspanning, onderzoek en werk. Mensen die een dagje uit willen, zoeken er adressen van Gelderse musea en nieuws van de deelnemers. Amateur onderzoekers vinden er voorwerpen die nog aan hun voorouders hebben toebehoord. Onderzoekers treffen er bronnen voor hun studie en publicaties aan. Jongeren vinden er informatie voor het maken van een CKV werkstuk. IGEM is een leuke voorbereiding op een bezoek aan Gelderse Musea!

Noot voor de redactie (