Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


MACHU-project (RACM) met `Emmers vol verhalen' naar de Den Helder

6 augustus 2008
Tijdens de Tall Ship Races van woensdag 20 t/m zaterdag 23 augustus neemt de RACM met een unieke tentoonstelling deel. Sinds de Gouden Eeuw verzamelde zich niet eerder een grotere armada Tall Ships in de Nederlandse wateren. Schepen zoals die destijds overal in de wereld handel dreven of oorlog voerden en natuurlijk soms ook gezonken zijn. Daarmee is de link gelegd naar de presentatie, waarin wordt gekeken naar het cultureel erfgoed onder water. Het EU MACHU-project*, genereert zoveel mogelijk informatie over het bodemarchief onder water uit diverse Europese onderzoeksgebieden .

Om de burger bekender te maken met de onderwaterarcheologie en dit MACHU-project in het bijzonder, is een presentatie ontworpen met 10 emmers. Hierbij kijk je mee over de schouder van een onderwater-archeoloog. Hoe is het om onderwater onderzoek te doen, hoe veel of weinig kun je zien, hoe spreek je met elkaar onder water, hoe voelt iets onderwater en hoe rook iets vroeger in een schip? Wat zeggen bepaalde gevonden voorwerpen over onze geschiedenis van leven met en strijd tegen het water.

Bijzonder zijn een voorloper van een sixtant, een ....kogel, apostelen (kleine kruithouders) en een luizenkam! Kinderen kunnen aan de hand van vragen op bijbehorende kaarten actief meedenken en voelen, horen, ruiken en tekenen. De politiek komt zijdelings aan de orde en er wordt ook een video over het MACHU-project zelf vertoond. Bij een eerder publieksweekend waren de emmers een grote trekpleister. De presentatie wordt getoond in de buik van het ramschip Zr. Ms. De Schorpioen uit de 19e eeuw.

Zie ook:
http://www.thetallshipsraces2008denhelder.nl/tabid/94/Default.aspx


* Managing Cultural Heritage Underwater. Er doen zeven landen mee aan dit project met Europees subsidiegeld. Deelnemende landen zijn naast Nederland, België, Duitsland, Polen, Portugal, Zweden en Engeland. Coördinatie en projectleiding is in handen van Nederland. Doel is het ontwikkelen, combineren en complementeren van technieken om cultureel erfgoed onder water te lokaliseren, en te monitoren met als doel dit (beter) te beschermen. Ieder land onderzoekt twee testgebieden binnen haar territoriale wateren en deze gegevens worden opgeslagen in een speciaal ontworpen GIS-systeem en onder andere via de website www.machuproject.eu toegankelijk gemaakt, voor wetenschappers en beleidsmakers, maar ook voor een breed publiek. Voor meer informatie zie de website.