Gemeente Spijkenisse


Archeologische vondsten te zien in stadhuis Spijkenisse

13 augustus 2008

Hoe leefden inwoners van Spijkenisse 5000 jaar geleden? Waar woonden ze en wat deden ze zoal? Er zijn in en rond Spijkenisse vondsten gedaan die afkomstig zijn uit de Steentijd, de IJzertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Aan de hand van deze vondsten is herleid hoe de mensen hier leefden.

Vanaf woensdag 20 augustus worden de belangrijkste archeologische vondsten tentoongesteld in het stadhuis van Spijkenisse. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens openingstijden van het stadhuis. Op zaterdag 13 september, Open Monumentendag, is de tentoonstelling te zien van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Dat Spijkenisse dit jaar 777 jaar bestaat is niet bij iedereen bekend. Spijkenisse wordt in 1231 voor het eerst genoemd. Toen was de naam `Spickenisse', wat `een vooruitstekend stuk land langs het water' betekent. Maar de geschiedenis gaat veel verder.

De oudste vondsten uit dit gebied komen van de Maasvlakte, ten westen van Voorne. Het zijn pijlpunten, lans- en harpoenpunten gemaakt van been en gewei. In de IJzertijd leefden hier boeren die hun eigen houten huizen bouwden. Archeologen vonden een houten hamer en een schep. In Spijkenisse is ook een smeltkroesje gevonden. Daarin werd metaal gesmolten om er een gereedschap of een sieraad van te maken. Vlakbij McDonalds aan de Groene Kruisweg ontdekten archeologen twee grafvelden uit de Romeinse tijd. Daarin werden de doden gecremeerd en hun resten begraven. Uit diezelfde tijd zijn meer dan 45 vindplaatsen bekend; bijna steeds ging het om boerderijen. De archeologen vonden naast scherven van aardewerken gebruiksvoorwerpen ook glas en zelfs een bord van tin.
In de Middeleeuwen richtte het water veel schade aan. Men ging ringpolders aanleggen en zo ontstonden de ringpolders Biert, Geervliet en de polders Spijkenisse en Vriesland. Vondsten uit deze tijd zijn gebruiksvoorwerpen en gereedschappen.

Boekje archeologische vondsten
Het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam heeft op verzoek van de gemeente Spijkenisse een interessant boekje gemaakt over de vroegste archeologische sporen in Spijkenisse. Het geeft een beschrijving van 5000 jaar wonen en werken in Spijkenisse. Deze brochure is op 13 september tijdens Open Monumentendag gratis verkrijgbaar.