Provincie Groningen

campagne over schoon water: Waterproof @ de bieb Bibliotheken in Groningen en Drenthe centraal in campagne over schoon water: Waterproof @ de bieb 14 augustus 2008

Op woensdag 20 augustus start in Groningen en Drenthe de campagne 'Waterproof', een initiatief van de provincies, waterschappen en bibliotheken in de twee provincies. De campagne bestaat ondermeer uit een reizende informatiewand langs 12 bibliotheken in de provincies Groningen en Drenthe.

Daarnaast is er vanuit de bibliotheken een aantal excursies onder leiding van de vereniging voor natuur- en milieueducatie, het IVN. Iedereen kan bovendien op gezette tijden met zijn water bij de dokter komen! De 'waterdokter', deskundige van waterschap of waterbedrijf, beantwoordt vragen van particulieren over de kwaliteit van hun vijver- en/of slootwater.

Wanneer is Waterproof @ de bieb?

Haren (Brinkhorst 3) 20 t/m 23 augustus Groningen (Oude Boteringestraat) 20 t/m 23 augustus Assen (Forum 109) 30 augustus t/m 3 september Groningen (Ypemaheerd in Beijum) 30 augustus t/m 3 september Zuidhorn (Jellemaweg 3) 10 t/m 13 september Hoogeveen (Bentinckslaan 20) 10 t/m 13 september Winsum (Praediniusstraat 2) 20 t/m 24 september Emmen (Noorderplein 101) 20 t/m 24 september Appingedam (Koningstraat 51) 1 t/m 4 oktober Winschoten (J. Modastraat 5) 1 t/m 4 oktober Hoogezand (Gorecht-Oost 32) 11 t/m 15 oktober Veendam (Museumplein 1-E) 11 t/m 15 oktober

Op www.groningenleeftmetwater.nl en www.drentheleeftmetwater.nl staat vermeld op welke tijdstippen de waterdokter aanwezig is, wanneer de excursies plaatsvinden en hoe geĂŻnteresseerden zich hiervoor kunnen aanmelden.

Een glas lekker drinkwater, dotterbloemen langs de slootwal, op een warme zomerdag even zwemmen in de dichtstbijzijnde plas... Iedereen heeft wel iets met schoon water. Maar iedereen vergeet ook wel eens dat we daar zelf aan mee kunnen werken. Door bijvoorbeeld niet meer de auto te wassen op straat, onkruid chemisch te verdelgen op de stoep, of dagelijks uitgebreid te douchen! Ook overheden en bedrijfsleven moeten de waterkwaliteit goed in de gaten houden door het riool op orde te brengen, lozingen van industriewater te beperken en natuurvriendelijke maatregelen te nemen.

Waterkwaliteit stond de afgelopen jaren volop in de belangstelling. De (water)overheden werken daar hard aan mee. Door plannen te maken en uit te voeren, werken zij aan de zogenaamde Europese Kaderrichtlijn Water. Dat gebeurt ook in Groningen en Drenthe. In die plannen staat wat gemeente, provincie, waterschap of rijk aan maatregelen willen uitvoeren om de waterkwaliteit op peil te houden.

Met de informatiecampagne Waterproof willen de overheden inwoners van Groningen en Drenthe bewust maken van het belang van een goede waterkwaliteit in hun omgeving. Ook omdat iedereen eind 2008 kan inspreken op de plannen voor schoon water van verschillende overheden.

WaterProof is mede mogelijk gemaakt door:
Europe Direct, Groningen en Drenthe leeft met water, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Biblionet Groningen en Drenthe, Waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest, Waterbedrijf Groningen, Waterleiding Maatschappij Drenthe, Provincies Groningen en Drenthe, IVN.

14 augustus 2008