Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Heerlen, 20-8-2008

Parkstad Limburg wil verdubbeling toeristische omzet

Bestuur positief over ontwikkelingsperspectief in ZKA-rapport "Strategische visie Toerisme Parkstad Limburg"

Het toerisme in Parkstad Limburg is sterk in ontwikkeling. Sinds 2003 is de toeristisch-recreatieve omzet gegroeid met 75% tot ca. E 210 mln. Ambitie is om deze omzet de komende 10 jaar te verdubbelen. Het Parkstadbestuur heeft bureau ZKA Consultants & Planners uit Breda gevraagd haar hierover te adviseren. ZKA concludeert in haar rapport dat de regio zich in de toekomst meer moet ontwikkelen als verblijfsbestemming. Hiervoor moet het aanbod verbreed, geclusterd en gemakkelijk toegankelijk gemaakt worden. De ontwikkeling van de Parkstadring kan hierin volgens het onderzoeksbureau een belangrijke rol spelen. Het Parkstad Bestuur heeft vanochtend deze strategische visie besproken en onderschrijft het toekomstperspectief dat hierin wordt geschetst.

Naast dagtoerisme meer verblijfstoerisme: groter marktbereik en hogere bestedingen

De snel groeiende toeristische omzet in Parkstad Limburg wordt voor 80% gegenereerd uit dagtoerisme. De regio beschikt op dit terrein reeds over een aantal krachtige publiekstrekkers. Ondanks de goede resultaten constateert ZKA dat het rendement in de dagrecreatie relatief laag is. Bovendien vergt een doorgroei binnen deze sector relatief hoge investeringen en grotere capaciteiten. Voor een betere positie en een hoger rendement adviseert onderzoeksbureau ZKA de regio om zich in de toekomst meer te ontwikkelen als verblijfsbestemming. Met name voor korte vakanties (shortbreaks), zowel in de particuliere als in de zakelijke markt. Dit levert een groter marktbereik op en hogere bestedingen per persoon per dag dan dagtoerisme.

Blijven inzetten op "hoogwaardig vermaak" en het aanbod toegankelijk en overzichtelijk maken

Om de nodige aantrekkingskracht te ontwikkelen adviseert ZKA Parkstad om te focussen op de doorontwikkeling van het 'hoogwaardig vermaak', een segment dat reeds sterk aanwezig is. Parkstad beschikt immers over een aanbod met een nationale tot bovenregionale aantrekkingskracht (SnowWorld, Pinkpop, GaiaPark, Woonboulevard Heerlen) en over diverse bijzondere attracties (Mondo Verde, Industrion, ZLSM, Glaspaleis, Kasteel Hoensbroek en Rolduc). Voorts adviseert ZKA om het bestaand en nieuw te ontwikkelen aanbod aan hoogwaardig vermaak, verblijf en ondersteunende horeca onder te brengen in een heldere structuur van makkelijke vindbare en toegankelijke clusters. Deze moeten duidelijk van elkaar verschillen en tegelijkertijd ieder op zich een leuke tijdsbesteding garanderen. Vol gemak en met een intensieve beleving.

Onderscheiden: naast "vermaak" ook aanbod met typisch Zuid-Limburgse uitstraling aanwenden

Naast attracties en hoogwaardig vermaak beschikt Parkstad Limburg ook over de nodige gebieden met een typisch Zuid-Limburgs karakter. Gebieden met karakteristieke natuur, cultuur of met bijzondere cultuurhistorische waarden. Parkstad wordt aangeraden om ook deze toeristische kansen aan te grijpen. Zij zorgen immers voor een aanvulling op het profiel en een verbreding van de doelgroep. Bovendien kan Parkstad met haar aanbod van hoogwaardig vermaak zich hiermee beter onderscheiden van andere regio's die vermaak aanbieden.

Ontsluiting via de Parkstadring

Tot slot adviseert ZKA Parkstad Limburg om zowel de 'clusters van vermaak' als de gebieden met een 'Zuid-Limburgse uitstraling' via de nieuwe Parkstadring te ontsluiten en te verbinden. En deze ring in de toekomst neer te zetten als een bijzondere en karakteristieke 'LeisureRing'.

Reactie Parkstad Bestuur

Het Parkstad Bestuur onderschrijft het door ZKA geschetste ontwikkelingsperspectief omdat het prima aansluit bij de lopende ontwikkelingen en de eerder ingeslagen weg. Het biedt voorts mooie perspectieven voor zowel de stedelijke als de niet stedelijke gemeenten en voor alle ondernemingen in de sector, zowel de kleine als de grote. Tenslotte acht het Parkstad Bestuur het van groot belang dat de voorgestelde profilering ten opzichte van de rest van Zuid-Limburg complementair en onderscheidend is. Zij is ervan overtuigd dat het zal leiden tot een versterking van het toerisme in geheel Zuid-Limburg omdat hiermee wordt ingespeeld op andere bezoekmotieven en doelgroepen dan waar de andere regio's van Zuid-Limburg zich op richten.

Het Parkstad Bestuur legt haar reactie op het ZKA-rapport aan de Parkstad Raad op 29 september voor, met het verzoek hiermee in te stemmen en de visie nader te laten uitwerken. Het Parkstad Bestuur zal daartoe het voortouw nemen en gemeenten en ondernemers uitnodigen om gezamenlijk te werken aan de realisatie ervan. De Ontwikkelingsmaatschappij Parkstad Limburg en vertegenwoordigers van Parkstad Attractief hebben reeds aangegeven hierin hun aandeel te zullen leveren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Lysbeth den Dulk, communicatie-adviseur Parkstad Limburg 045 - 5700174, 06 54 77 33 07

De tekst van dit persbericht alsmede het rapport met het advies van ZKA zijn integraal opgenomen op de website: www.parkstad-limburg.nl


---- --