Ingezonden persbericht

International Foundation Manifesta
Amsterdam, 20 Augustus 2008

Manifesta 7 open tot 2 November 2008 in Trentino- Alto Adige, Italië

Reeds in de eerste maand na de opening hebben 20.000 mensen een bezoek gebracht aan de 7e editie van Manifesta in Italië. Op vier schitterend gerestaureerde historische en industriële locaties zijn de curatoren Raqs Media Collective, Anselm Franke/Hila Peleg en Adam Budak in de vier steden Fortezza/Franzensfeste, Bolzano/Bozen, Trento en Rovereto aan het werk gegaan. Meer dan 188 internationale kunstenaars presenteren over het algemeen nieuwe werken.

De Nationale en Internationale Pers over Manifesta 7:

Frieze: "...Ultimately, I think this is testament to the overall quality of the biennial, and of the fact that, while the four exhibitions may take distinctly different approaches, as a whole Manifesta 7 is a tough, intelligent and serious endeavour, and worthy of the pan-European discussion that it hopes to instigate..."

Artreview : "...Despite the occasional disjointedness, there are many very good pieces by unfamiliar artists and I admire the show's hopeful spirit - so rare in exhibitions I have seen recently - as well as its rough-and ready- rambling and genuine engagement of the town, the site and the community..."

Volkskrant : "...Manifesta, de Europese Biënnale voor hedendaagse kunst, is neergestreken in het betoverend mooie landschap van Noord-Italië. De kracht van de editie schuilt in de combinatie van lokale uitgangspunten met grote heldere gedachten..."

"...Geslaagd is deze Manifesta in zijn opzet om te laten zien hoe grenzeloos de wereld is geworden en hoezeer vraagstukken van vandaag samenhangen met de haarvaten van een regio. Geslaagd ook om te laten zien dat het verleden door kunst tot leven kan worden gewekt en van betekenis is voor de wereld van nu..."

NRC Handelsblad : "...De geschiedenis ligt voor het oprapen, zo laten de kunstenaars op deze fascinerende zevende editie van Manifesta keer op keer zien. Ze zit verborgen in het landschap, in de gebouwen, in de mensen..."

Manifesta 7 is vanuit Nederland eenvoudig te bereiken: dagelijks vliegt Transavia (www.transavia.com) naar Verona en Milaan, vanwaar men met de trein of een huurauto het parcours in twee of drie dagen kan afleggen. Vanuit Verona reist men bijvoorbeeld in een comfortabele trein binnen 40 minuten naar Rovereto, de eerste Manifesta-locatie met drie tentoonstellingen. Ook Trento, Bolzano/Bozen en Fortezza/Franzensfeste zijn vervolgens gemakkelijk per trein bereikbaar. Overal zijn ter plekke fietsen te huur. Zie ook: www.manifesta7.it