Hulpverleningsdienst Groningen


Grote brand in Thesinge
Gepubliceerd: 20 augustus 2008, 22:50

Omstreeks half zes vanmiddag werd door de bewoonster een brand gemeld in een schuur van haar boerderij aan de Thesingerweg in Thesinge. De brandweerkorpsen van Ten boer en Bedum werden hiervoor gealarmeerd. Na de eerste melding kwamen er veel meldingen van de brand bij de Meldkamer binnen. Op dat moment sloegen de vlammen al uit het dak en werd er opgeschaald naar middelbrand. Nadat de eerste korpsen bij de boerderij waren aangekomen werd er opgeschaald naar grote brand en werden de korpsen van Eemsmond, Middelstum, en Loppersum ter assistentie opgeroepen. Het korps van Groningen verzorgde de ademlucht.

De brandweerinzet concentreerde zich in eerste instantie op het behouden van het woonhuis. Met veel brandweerinzet is dit gelukt. De tweede schuur, pal naast de ander schuur, vatte echter ook vlam. De beide schuren zijn volledig uitgebrand.

De enorme rook trok over de weilanden naar Ten Boer. De bewoners zijn via de RTV Noord gewaarschuwd om, wanneer men last had van de rook, om de ramen en deuren te sluiten en naar binnen te gaan.

De dakbedekking van de schuren bestond uit asbesthoudende platen. Door de hitte van het vuur zijn de platen geknapt en met de wind ongeveer tweehonderd meter meegevoerd. De asbest deeltjes zijn in de weilanden achter de boerderij terecht gekomen. De omliggende boerderijen zijn door de GGD-arts en de ambtenaar van de Milieudienst bezocht om de bewoners te informeren.

Een gespecialiseerd bedrijf is om tien uur begonnen met het omtrekken van de schuurmuren en gaat morgen bij daglicht de asbest deeltjes opruimen.

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

De Regiopolitie Groningen gaat onderzoek doen naar de brand