Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht

PB08-059
21 augustus 2008

Omzetvolume horeca flink gedaald

· Vier kwartalen op rij daling van het omzetvolume · Omzetverlies restaurants en cafetaria's · Omzet hotels en cafés in de plus

In het tweede kwartaal van 2008 zijn de verkopen in de horeca flink lager geweest dan een jaar eerder. Het omzetvolume daalde met 3,5 procent. Dit is het vierde kwartaal op rij dat het omzetvolume afneemt, maar de daling is beduidend groter dan in de voorgaande kwartalen. De prijzen stegen met 4,1 procent. Hierdoor werd in het tweede kwartaal toch nog een bescheiden omzetgroei van 0,5 procent behaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Restaurants en cafetaria's moesten in het tweede kwartaal, in tegenstelling tot de overige branches in de horeca, genoegen nemen met een omzetdaling. De omzet daalde met 1,6 procent. De prijzen stegen gemiddeld met 3,9 procent. Hierdoor kwam het omzetvolume 5,3 procent lager uit dan een jaar eerder. De hotels boekten in het tweede kwartaal opnieuw het beste resultaat van alle branches in de horeca. De omzet nam met 4,8 procent toe in vergelijking met een jaar eerder.
Cafés realiseerden een bescheiden omzetgroei van 0,4 procent. De prijzen lagen in het tweede kwartaal 3,5 procent hoger, het omzetvolume daalde met 3 procent.

Volume- en omzetontwikkeling in de horeca per kwartaal %
10
8
6
4
ln. 2
0

-2
sbc. -4

-6
I II III IV I II III IV I II III IV I II 2005 2006 2007 2008 w Omzet Volume w Bron: CBS
w
CBS Persbericht PB08-059 pagina 1 van 2

Technische toelichting
De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels (inclusief pensions en conferentieoorden), restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodrestaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers.
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS.

Achtergrondinformatie over de bijstelling.
De in dit persbericht gepubliceerde cijfers over het eerste kwartaal van 2008 zijn ten opzichte van het persbericht van 29 mei 2008 bijgesteld. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Ontwikkeling van omzetten (incl. btw), prijzen en volumes in de horeca 2007 2008 jaar 1e kw. 2e kw.* %-mutatie t.o.v. een jaar eerder Horeca totaal
Omzet 5,1 2,8# 0,5 Prijs 3,3 3,1 4,1 Volume 1,8 -0,3# -3,5 w.v.
Hotels, pensions en conferentieoorden
Omzet 6,9 6,5# 4.8 Prijs . . . Volume . . . Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d.
Omzet 5,7 1,4# -1,6 Prijs 3,1 3,3 3,9 Volume 2,4 -1,9# -5,3 w.v.
Restaurants
Omzet 5,6 1,0# -1,7 Prijs 2,7 3,2 4,1 Volume 2,8 -2,1# -5,6 Cafetaria's, snackbars, lunchrooms,
fastfoodrestaurants, ijssalons
Omzet 5,8 2,1 -1,5 Prijs 3,9 3,6 3,6 Volume 1,8 -1,5# -4,9 Cafés e.d.
Omzet 1,9 2,3# 0,4 Prijs 3,5 3,2 3,5 Volume -1,5 -0,9# -3,0
*) Voorlopige cijfers #) Deze cijfers zijn bijgesteld Bron: CBS
CBS Persbericht PB08-059 pagina 2 van 2


---- --