Gemeente Hellevoetsluis


Gemeente Hellevoetsluis zet nieuwe cultuurkaders uit`

De Gemeente Hellevoetsluis zet nieuwe kaders uit voor het cultuurbeleid. Het college van B&W heeft inmiddels ingestemd met het eerste ontwerp van de nieuwe Cultuurnota. Daarmee is het een stap dichterbij de actualisering op de laatste vaststelling in 2001. Met het gestelde voornemen uit deze startnota is een jaarlijks bedrag van 117.500 euro gemoeid. Het ontwerp van de nieuwe Cultuurnota ligt vanaf 22 augustus ter inzage. Tot 19 september kan er schriftelijk inspraak gemaakt worden. Ook wordt een inspraakavond georganiseerd. Deze zal op dinsdag 16 september plaatsvinden.

Cultuur is voor het college één van de vijftien topprioriteiten die het zichzelf gesteld heeft. Voor de totstandkoming van de cultuurnota is dan ook een Denktank Cultuurnota bijeengebracht. Hierin bespraken culturele opinieleiders van de grootste cultuurinstellingen van Hellevoetsluis, het cultuurbeleid van Hellevoetsluis. Ook zijn de prestaties van de subsidie-uitgaven besproken en werden de sterkten en zwakten in het huidige cultuurbeleid in kaart gebracht.

Volgens de denktank waren er positieve punten zoals de ontwikkelingen met betrekking tot de culturele voorzieningen en de aandacht aan kunst in openbare ruimte. Ook de mate waarin Hellevoetsluis het cultuurhistorisch erfgoed breed onder de aandacht van burgers brengt, was een plus. Net zoals de ondersteuning van een jongerencultuur met evenementen als Wallenpop, de concerten in het Bomvrij Hospitaal, de programmering in MACH en de activiteiten van het Muzikanten Overleg Hellevoetsluis. Als verbeterpunten kwamen voornamelijk naar voren dat er meer ontwikkelingsmogelijkheden moeten komen voor de amateurkunst, met meer betaalbare oefen- of atelierruimtes. Ook de ondersteuning van cultuur in relatie met jongeren zou meer aandacht mogen krijgen. Onder andere in de vorm van verbeterde cultuureducatie in het onderwijs en vereenvoudigde subsidiemogelijkheden voor kleine initiatieven van jongeren. Daarnaast werd benadrukt dat er professionele ondersteuning gewenst is die de personele problemen bij de cultuurorganisaties een oplossing kunnen bieden.

08/21/2008