Kwetsbare landen onvoldoende vertegenwoordigd in klimaatonderhandeling

21/08/2008 10:02

ICCO

Landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering, zijn het minst gerepresenteerd in de huidige VN klimaatonderhandelingen. Uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie ICCO blijkt dat het aantal afgevaardigden van G8 landen bij de laatste drie klimaatconferenties in totaal bijna vijf keer zo hoog was als dat van landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Zo stuurde Groot Brittannië gemiddeld 1,05 afgevaardigde per 1 miljoen inwoners naar de laatste drie klimaattoppen. Het kwetsbare India slechts 0,02. Nederland stuurde er nog meer dan Groot Brittannië: namelijk 1,8 personen per 1 miljoen inwoners.

Hoewel deelnemende landen maar één stem per land mogen uitbrengen, gaat het bij klimaatonderhandelingen om méér dan stemmen alleen, betoogt ICCO. "De coördinatie met bondgenoten tijdens de conferentie is erg belangrijk net als debatteren met tegenstanders en het verkrijgen van actuele informatie", aldus Inge Vianen, beleidsadviseur op het gebied van klimaat bij ICCO.

Klimaatverandering heeft een verwoestend effect op veel van 's werelds armste landen. Droogte, overstromingen en onvoorspelbaar weer leiden tot noodsituaties. In Sub Sahara Afrika lopen 182 miljoen mensen deze eeuw nog het risico te overlijden aan ziekten die direct gelinkt kunnen worden aan klimaatveranderingen. Arme landen zoals India ontbreekt het simpelweg aan capaciteit om zich te weren tegen klimaatveranderingen.

ICCO is op dit moment aanwezig bij klimaatonderhandelingen in Accra, Ghana. Deze onderhandelingen zijn voorbereidend op de klimaattop in Kopenhagen in 2009. In Ghana wordt onder andere gesproken over het voorkomen van verdere ontbossing. ICCO wil zich inzetten voor een akkoord dat rechtvaardig is voor ontwikkelingslanden en dat er tegelijkertijd voor zorgt dat de wereldwijde temperatuurstijging onder de twee graden Celsius blijft.





http://www.icco.nl