Leiden - Aanhoudingen voor heling en diefstal fietsen

Leiden , 21-08-2008 o De politie heeft woensdag 20 augustus op drie plaatsen in de stad aanhoudingen verricht van mannen die in het bezit waren van gestolen fietsen. Eén van de verdachten is een veelpleger en zit nog vast.

In het Huigpark werd rond 15.40 uur een 26 jarige man uit Hillegom aangehouden. Hij reed op een fiets die eind december 2007 uit een tuin van een woning in Leiden was gestolen. De politie kon dit snel vaststellen omdat de eigenaresse daarvan aangifte had gedaan. Op het Stationsplein werd rond 21.45 uur een 21 jarige man uit Leidschendam aangehouden. Hij reed op een paarse Gazelle damesfiets waarvan het framenummer was weggehaald. De politie neemt da ook aan dat de fiets gestolen is. Omdat er vermoedelijke geen aangifte is gedaan heeft de politie dit nog niet kunnen vaststellen. De man vertelde dat hij de fiets van een vriend had gekregen. Op de Haagweg werd rond 23.30 uur een 43 jarige man uit Leiden aangehouden. Al fietsend droeg hij een witte vouwfiets op zijn nek. Dit viel de agenten op en ook dat het slot van de fiets afgesloten was. Hij vertelde de agenten dat hij de fiets gevonden had. De bij de politie als bekend staande veelpleger zit voor het onderzoek nog vast.

Fietsendiefstal en heling aanpak Leiden Fietsendiefstal behoort tot de categorie kleine criminaliteit, maar niettemin krijgen veel mensen er in hun leven een of meerdere keren mee te maken en zorgt het voor veel ongemak en frustratie. De politie van Leiden pakt heling en fietsendiefstal daarom aan en houdt regelmatig controles in en rond de stad. Nog regelmatig kan de politie de gestolen fiets niet direct aan een aangifte linken. De politie vraagt dan ook om altijd aangifte te doen van een gestolen fiets. Naast het doen van aangifte wordt ook aangeraden om bij de fietsendealer uw postcode in de fiets te laten graveren en een fietspaspoort op www.fietsdiefstal.nl te maken.

Aanpak veelplegers Politie Hollands Midden Uit onderzoek blijkt dat een relatief kleine groep personen ('veelplegers') verantwoordelijk is voor een groot deel van de criminaliteit en overlast in de politieregio Hollands Midden. Met dit gegeven heeft Politie Hollands Midden een specifiek beleid geformuleerd over de aanpak van veelplegers. Hierin wordt samengewerkt met ketenpartners zoals reclassering en gemeente. Doel daarvan is het vergroten van de veiligheid door het terugdringen van de criminaliteit en het verminderen van de recidive. De aanpak richt zich onder andere op het regelmatig controleren van de veelplegers en het maken van fotos en afnemen van vingerafdrukken bij de aanhouding. Daarnaast heeft het korps verregaande afspraken met het OM over de vervolging van de veelplegers wanneer zij wederom over de schreef zijn gegaan. Een veelpleger is een persoon van 18 jaar of ouder die in het gehele criminele verleden meer dan 10 processen-verbaal tegen zich zag opgemaakt, waarvan tenminste 1 in het laatste jaar.