Gemeente Breda

Bredase klimaatnota vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week de visienota 'Steek positieve energie in het klimaat' vastgesteld.

In deze nota is aangegeven dat Breda zich tot doel stelt om een CO2-neutrale stad te worden en verwacht dit in 2044 bereikt te hebben. In de consultatieperiode die liep vanaf eind mei dit jaar is een beperkt aantal reacties binnengekomen. Daarmee is in de uiteindelijke nota rekening gehouden.

Wethouder Willems: "Breda is al jaren bezig om het energieverbruik te verminderen en meer duurzame energie op te wekken. In de Milieuvisie hebben we ons tot doel gesteld om in 2015 een eind op weg te zijn om een energieneutrale stad te worden. In deze nota geven we in grote lijnen aan hoe dat bereikt kan worden."

In de consultatieperiode is een zestal reacties binnengekomen. Over het algemeen is de visie positief ontvangen en zijn er bruikbare suggesties gedaan om de nota te verbeteren. De belangrijkste wijzigingen zijn aangebracht in het hoofdstuk over schone en zuinige mobiliteit. Dit thema kreeg in de conceptnota relatief weinig aandacht en is in de definitieve versie verder uitgewerkt. Verder zijn verschillende kleine wijzigingen doorgevoerd die in de meeste gevallen dienen ter verduidelijking. In een aantal reacties werd gewezen op het ontbreken van concrete projecten en een financiële onderbouwing. Daarvoor is de visienota echter niet bedoeld. De projecten voor de komende vier jaar worden nog concreet uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma dat na vaststelling van de visienota samen met lokale en regionale partners zal worden opgesteld.

De nota gaat uit van de themas duurzame overheid, duurzame energieproductie, schone en zuinige mobiliteit, energiezuinige gebouwde omgeving, duurzame (agrarische) bedrijven en klimaatbestendige leefomgeving. Voorbeelden van projecten binnen die themas zijn het ontwikkelen van energiezuinige woningbouw, afspraken maken met woningcorporaties over verbetering van het energielabel van woningen, energie besparen bij de gemeentelijke gebouwen en installaties, stimuleren van duurzaam ondernemen bij bedrijven, gft en houtafval gebruiken voor energieopwekking en zorgen voor betere verkrijgbaarheid van schonere brandstoffen. De uitvoering van deze projecten en het behalen van de doelstellingen vragen de komende jaren om een forse inspanning. Breda sluit met de visienota volledig aan bij het klimaatakkoord tussen Rijk en VNG.

De nota komt ter advisering aan de orde in de commissie milieu en mobiliteit van 2 september en voor definitieve vaststelling in de gemeenteraad van 11 september aanstaande.

Breda, 21 augustus 2008

Hieronder kunt u de nota downloaden.

Nota 'Steek positieve energie in het klimaat'