Gemeente Enschede

Enschede en Dinkelland werken samen bij gebiedsontwikkeling vliegveld Twente e.o.

De gemeenten Enschede en Dinkelland trekken gezamenlijk op bij het voorkomen van grondspeculatie in het kader van de herontwikkeling van vliegveld Twente en omstreken. De beide gemeenten hebben daarom een voorkeursrecht gevestigd op gronden die wellicht bij de herontwikkeling van vliegveld Twente worden meegenomen. VTM i.o. (een samenwerking van Rijk, provincie en gemeente Enschede) heeft in juli jl. een rapport uitgebracht met daarin twee vlekkenplannen voor de herontwikkeling van de voormalige vliegbasis Twente en omstreken. Het grondgebied van de gemeenten Enschede en Dinkelland ligt aansluitend aan het directe studiegebied uit het rapport. Gezien de ligging van de vliegbasis en de infrastructuur is het wellicht noodzakelijk om gronden buiten de grenzen van de huidige vliegbasis mee te nemen in de ontwikkeling van het gebied. De raad van Dinkelland besloot al eerder de potentie van het gebied ten noorden van de spoorbaan Hengelo - Oldenzaal te onderzoeken, voor zover gelegen op grondgebied van de gemeente Dinkelland (studiegebied A1). Om niet op voorhand het verdere onderzoek naar zowel dit studiegebied als de naar de herontwikkeling van de vliegbasis te laten doorkruisen door grondspeculatie, heeft Dinkelland besloten op het gebied waarop het onderzoek zich zal richten een voorkeursrecht te vestigen. Enschede heeft eveneens besloten de wet voorkeursrecht toe te passen op een aantal percelen in de omgeving van de luchthaven. De besluiten van Dinkelland en Enschede sluiten goed op elkaar aan. Met het vestigen van het voorkeursrecht is nog geen keuze gemaakt voor de invulling van het gebied. Het voorkeursrecht is juist bedoeld om te zorgen dat er op een zorgvuldige wijze een afweging kan worden gemaakt over de definitieve invulling van het gebied, zonder dat dit wordt beïnvloed door grondspeculatie.
Het proces om het voorkeursrecht te vestigen is in beide gemeenten op elkaar afgestemd en er zijn financiële afspraken gemaakt tussen beide gemeenten. Het college van burgemeester en wethouders van Enschede heeft besloten zich voor vijftig procent garant te stellen voor de gemeente Dinkelland waar het gaat om de mogelijk `onrendabele top' van te verwerven gronden. Een onrendabele top kan ontstaan als gronden die zijn aangekocht weer verkocht moeten worden tegen een lagere prijs. In de loop van 2009 worden besluiten genomen over een definitief plan voor de herontwikkeling van vliegveld Twente. Dan wordt ook duidelijk of de gronden gebruikt worden en zo ja in welke vorm en wijze waarop de gemeente Dinkelland in de ontwikkelingen zal participeren. Als volgend jaar wordt gekozen voor een scenario waarvoor de nu aangewezen gronden niet nodig zijn zal het voorkeursrecht er weer afgehaald worden.
Informatiebijeenkomst
Maandag 25 augustus vanaf 19.00 uur is er in zalencentrum Frans op den Bult in Deurningen een informatiebijeenkomst waarvoor grondeigenaren in het gebied zijn uitgenodigd.

21 augustus 2008